A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719830830.273.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ciolos si Ministerul de Finante ii linistesc pe preoti: „Nu mai dam bani pentru constructia de biserici, dar salariile VA CRESC cu 33 de MILIOANE de EURO”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-12-2015, ora 10:42

Ciolos si Ministerul de Finante ii linistesc pe preoti: „Nu mai dam bani pentru constructia de biserici, dar salariile VA CRESC cu 33 de MILIOANE de EURO”

Articol de Cristian Amariei
Ministerul de Finante vine cu explicatii, dupa ce stirea ca bugetul pe 2016 nu cuprinde niciun leu pentru constructia de biserici noi sau pentru modernizarea si repararea celor existente a provocat furia Patriarhiei. Finantele explica faptul ca bugetul prevede cresterea salariilor personalului clerical, conform actelor normative aprobate de Guvernul Ponta, iar suma pentru acest lucru este echivalenta cu ce a dat anul acesta Guvernul pentru constructia si reparatia de biserici.

Duminica dimineata, prim-ministrul Dacian Ciolos a discutat la telefon cu Patriarhul Daniel, dandu-i asigurari ca salariile preotilor vor creste si ca statul va sprijini investitiile importante ale Bisericii. Finantele mai arata ca Guvernul finanteaza in continuare lacasurile de cult romanesti de peste granite, doar Schitul Prodromu de la Muntele Athos urmand sa primeasca 1,3 milioane lei.

Ministerul de Finante vine cu explicatii, dupa ce stirea ca bugetul pe 2016 nu cuprinde niciun leu pentru constructia de biserici noi sau pentru modernizarea si repararea celor existente a provocat furia Patriarhiei, iPF Daniel spunand ca Biserica nu sta cu mana intinsa in fata statului si ca acesta ar trebui sa le restituie toate fostele proprietati, daca nu mai vrea sa le plateasca salariile preotilor.

Finantele au explicat, intr-un comunicat de presa, ca proiectul de buget pe 2016 prevede o crestere a salariilor pentru preoti si pentru personalul neclerical.

„In cazul personalului clerical, contributia statului la salarizarea personalului de cult CREsTE de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei in anul 2016. in cazul personalului neclerical, contributia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% fata de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei in anul 2016”, arata Finantele.

Aceasta marire a salariilor preotilor si personalului bisericesc vine in urma actelor normative adoptate de Guvernul Ponta anul acesta si insumeaza aproximativ 150 de milioane de lei (aproximativ 33 de milioane de euro).

„Suma suplimentara este comparabila cu suma alocata in anul 2015 pentru constructii si reparatii”, explica Finantele de ce nu au mai acordat sume si in 2016 pentru constructia si reparatia bisericilor.

Finantele mai explica faptul ca statul va sprijini in 2016 asezamintele religioase romanesti de peste granite cu 13 milioane de lei (in crestere cu 200.000 de lei fata de 2015), iar Schitul romanesc Prodromu de la Muntele Athos primeste 1,3 milioane lei.

Dacian Ciolos l-a sunat pe Patriarhul Daniel, sa il asigure de salariile preotilor

Intr-un comunicat la Executivului se precizeaza ca premierul Dacian Ciolos a avut, duminica dimineata, o convorbire telefonica cu Preafericitul Parinte Patriarh Daniel, pe tema alocarilor bugetare pe anul 2016.

"Discutia a scos inca o data in evidenta buna intelegere pe care Patriarhia o are in legatura cu situatia financiar bugetara prin care trece Romania. Bugetul pentru Culte in anul 2016 este in crestere fata de anul precedent atat in ceea ce priveste personalul clerical cat si cel neclerical, ca o recunoastere a rolului social important pe care reprezentantii cultelor il au in societate, rolul Bisericii Ortodoxe fiind, desigur, fundamental din acesta perspectiva", potrivit sursei citate.

La randul sau, Patriarhul Daniel a subliniat ca Biserica va sprijini activ demersurile Guvernului de a imbunatatii conditiile de educatie ale copiilor si tinerilor din mediul rural si ale calitatii actului medical in spitale.

Premierul a multumit "pentru implicarea Bisericii in cele doua directii extrem de importante pentru dezvoltarea societatii romanesti", asigurandu-l pe Patriarh ca „Guvernul Romaniei va asigura finantare pentru proiecte de investitii importante si ca exista tot sprijinul pentru a pune la dispozitie resurse financiare in functie de posibilitati pentru lacasele de cult aflate in constructie", potrivit comunicatului de presa al Executivului.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii