A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719832190.966.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ciolos il trimite pe Patriarh dupa bani la primari si enoriasi. „Lacasurile de cult nu au alocare in bugetul de stat”
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
10-12-2015, ora 12:02

Ciolos il trimite pe Patriarh dupa bani la primari si enoriasi. „Lacasurile de cult nu au alocare in bugetul de stat”

Articol de Cristian Amariei
Forma finala proiectului de buget nu prevede alocari financiare pentru constructia de biserici, premierul Ciolos transmitandu-i Patriarhului ca fondurile pot veni de la enoriasi, dar si de la primarii. Declaratia sefului Guvernului vine dupa un schimb de mesaje publice intre Guvern si Biserica pe tema finantarii lacasurilor de cult, ultima interventie fiind cea a purtatorului de cuvant al Patriarhiei care a sustinut ca e nevoie de bani de la buget pentru ca romanii sunt prea saraci.

Lacasurile de cult nu au alocare in bugetul de stat pentru 2016. Acesta a fost mesajul transmis de premierul dacian Ciolos Bisericii, la finalul sedintei de Guvern in care s-a aprobat proiectul bugetului pentru anul viitor. seful executivului a sugerat si o solutie pentru aceasta situatie care i-a nemultumit profund pe capii Bisericii, care s-au vazut stersi de pe lista fondurilor publice.

„Faptul ca nu avem alocari bugetare nu inseamna ca investitiile care se fac in lacasele de cult nu sunt importante, dar cred, pe de o parte, ca aici e importanta implicarea enoriasilor, a credinciosilor, si a autoritatilor locale. Acestea pot sa decida cel mai bine in ce fel anumite investitii sunt prioritare sau nu pentru comunitatile respective. Nu stiu daca bugetul de stat – mai ales in conditiile bugetare foarte dificile pe care le avem mai e cazul sa alocam aceste bugete. Nu ne-am putut permite aceste alocari”, a declarat Ciolos.

O portita pentru bani publici ar fi insa finantarea anumitor proiecte sociale ale Bisericii. „Am spus si in discutiile cu Parintele Patriarh, cred ca putem mobiliza cultele in proiectele cu caracter social. Programele, proiectele pe care le avem la dispozitie vor fi deschise si pentru culte”, a spus Ciolos.

Premierul a mai comentat ca a tinut cont si de tensiunea sociala pe subiectul finantarii Bisericii de catre stat, lucru pe care i l-a semnalat si Patriarhului. „Am trait sentimentul in aceste zile, cand au fost discutiile legate de finantarea sau nu a lacasurilor de cult, dincolo de justificarea sau nu a implicarii bugetului public, am simtit si o tensiune foarte mare in societate legata de aceste lucruri. Cred ca impreuna trebuie sa vedem cum facem sa depasim aceste tensiuni si aceste conflicte din societate, care nu fac bine nici de o parte, nici de alta. Nu cred ca in felul acesta putem sa ne clarificam lucrurile, sa ne limpezim principiile si valorile pe care vrem sa cheltuim inclusiv banul public si nu cred ca in felul acesta putem sa ajungem la o stare de incredere in noi si in ceea ce putem face”, a aratat Ciolos.

Masura stergerii din bugetul pentru anul viitor a fondurilor pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea unora existente vine dupa ce, in 2014 si 2015, guvernul condus de Victor Ponta a alocat in total 325 de milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru lacasurile de cult.

Bisericile primesc insa in continuare plata salariilor personalului clerical de la bugetul de stat.

Statisticile prezentate de Guvern arata ca in Romania erau in constructie 525 de biserici noi in 2014, 251 in 2015, iar pentru 2016 se prevad 291 de biserici nou construite.

Un calcul care reflecta indicatorul de eficienta a construirii de biserici noi in Romania, arata ca in 2014 Guvernul a investit in medie 90.000 de lei pentru fiecare biserica nou construita, in 2015 aceasta suma a scazut la 62.000 de lei. in medie, reparatia fiecarei biserici unde s-au inceput lucrari de modernizare a costat Guvernul Romaniei 289.000 de lei in 2014, in 2015 media scazand la 25.000 de lei.

Pictura bisericilor a primit de la Guvern, in medie pentru fiecare biserica, 85.000 de lei in 2014, 6.000 de lei in 2015.

Activitatile de asistenta sociala ale bisericilor au fost finantate de la Guvern cu 143.000 de lei in 2014, in medie pentru fiecare biserica, in 2015 cu o medie de 18.000 de lei, iar in 2016 media ar urma sa scada la 8.000 de lei pentru astfel de activitati.

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii