Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Ciocnitul oualor, de Paste: Cine, de ce si cum se face
Articol de Madalina IrimiaDe Paste, pe langa mersul la biserica si prepararea produselor din carne de miel sau coacerea cozonacului, printre traditiile de baza se afla si ciocnitul oualor! Dar e si asta o "arta", nu se face, asa, oricum!
Desi regulile Ciocnitului Oualor pot varia de la zona la zona, respectarea lor este obligatorie: cine are prima lovitura, ce parti ale oualor sa fie lovite, ciocnitul sa fie "pe luate", "pe schimbate", "pe vazute", "pe nevazute" etc.
Ciocnitului Oualor, sacrificiu al divinitatii primordiale infrumusetata prin vopsire si incondeiere, simbol al jertfei Domnului Iisus. Ciocnitul Oualor este permis si asteptat cu nerabdare de credinciosi dupa slujba de Inviere a Mintuitorului in noaptea Pastelui, pana la Ispas-inaltarea Sa la ceruri.
Ouale, vopsite in Joia Mare, se ciocnesc dupa anumite reguli de Paste. Oul are trei parti: varful (care se numeste cap), partea opusa (dos) si fetele laterale (coaste). In prima zi de Paste se ciocneste numai cap cu cap, a doua zi se poate ciocni cap cu dos, iar in zilele urmatoare dos cu dos.
Ca regula generala, primul care ciocneste este cel mai varstnic barbat de la masa. Astfel, persoana mai in varsta ciocneste capul oului tinut de partener, rostind cunoscuta formula "Hristos a inviat!", in timp ce acesta va raspunde cu cuvintele "Adevarat a inviat!".
Ciocnesc mai intai sotii intre ei, apoi copiii cu parintii, dupa care parintii cu celelalte rude, cu prietenii si vecinii invitati la masa.
Fiecare membru al familiei trebuie sa manance mai intai un ou sfintit la biserica, dupa care consuma din toate bucatele sfintite la biserica. Abia dupa aceasta se poate manca din celelalte feluri de mancare asezate din abundenta pe masa festiva.
Suntem obisnuiti sa nu ne lipseaca ouale rosii de pe masa de Paste, dar cati dintre noi cunosc motivul ? Una din explicatii vine din traditia populara: ouale rosii sunt considerate pazitorii casei si tocmai de aceea nu trebuie sa lipseasca.
In acelasi timp, oul simbolizeaza viata eterna, fertilitatea, renasterea si norocul. In Antichitate, ouale erau vopsite in diferite culori si oferite cu ocazia venirii primaverii, simbolizand astfel revenirea naturii la viata, urmata de explozia cromatica specifica.
Ouale de Paste pot fi de diferite culori: de la rosu, galben, orange, rosu, verde, albastru, pana la negru. Ouale negre se fac in amintirea celor care au murit. La sate exista credinta ca, daca aceste oua sunt ciocnite in numele lor, ei vor afla ca pe pamant a venit Pastele si se vor bucura alaturi de cei vii.
Cu toate acestea, ouale rosii sunt singurele care pot fi date de pomana pentru sufletul unuia trecut in eternitate, iar, in traditie, se mai crede ca daca doua persoane ciocnesc oua in ziua de Pasti se vor intalni pe lumea cealalta.
Cu privire la ouale inrosite, exista legenda cum ca Maria, cand Iisus era rastignit pe cruce, a incercat sa ii induplece pe iudei ducandu-le un cos cu oua. Dar acestia au inceput sa il chinuie si mai tare pe Isus. Plangand, Maria a pus cosul la picioarele lui Hristos. Cand acestea s-au inrosit de la sangele care se scurgea pe picioarele Lui, El i-a spus Mariei: "De acum sa faceti si voi oua rosii, in aducere aminte".
De atunci, crestinii vopsesc ouale rosii si le ciocnesc in dimineata Invierii lui Iisus... Si daca tot am vorbit de traditiile de Paste, afla cum ne inchinam corect si invata cum se face semnul crucii!
Sursa: apropo.ro
Foto: ziarulfaclia.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email