ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
22-04-2015, ora 11:22

Ciocalata cu lapte versus ciocolata. Care este mai sanatoasa

Articol de Cristian Amariei
Cand vine vorba de ciocolata, cu greu ii poti rezista. Desi, oficial, exista doar trei feluri – alba, cu lapte si neagra – ciocolata cunoaste, in prezent, sute de combinatii: miere, alune, nuci, fructe, bauturi slab alcoolizate si cate si mai cate… Diferenta este, insa, enorma.

Ciocolata alba nu este ciocolata din punct de vedere tehnic si asta deoarece nu contine cacao, ci doar unt de cacao, zahar, lapte, vanilie sau alte arome. Din punct de vedere nutritional, are cea mai scazuta valoare.

Ciocolata cu lapte contine grasimi din lapte, care-i dau un gust dulce si o textura mai fina. Cu un continut ridicat de grasimi din lapte si smantana, aceasta are un nivel nutritional mai ridicat decat in cazul celei albe, dar inca redus. Cu cat ciocolata contine mai multa cacao, cu atat mai mare ii este valoarea nutritionala.

Ciocolata neagra trebuie sa contina cel putin 35% cacao in substanta solida si cel putin 18% unt de cacao. Continutul de cacao poate fi, insa, mult mai mare, chiar si de 85%.

Care este cea mai sanatoasa alegere? Ciocolata este, inainte de toate, o sursa generoasa de calorii, iar gustul divin o face sa fie consumata in cantitati tot mai mari.

Nu exista, insa, niciun dubiu: nu toata ciocolata este la fel. Pentru a beneficia din plin de beneficiile oferite de fiecare bucatica, trebuie sa vedem ce tip de ciocolata ofera cea mai mare cantitate de nutrienti, dar si cea mai mica portie de calorii.

Desi ciocolata cu lapte are un gust dulce, catifelat, nu este la fel de buna pentru organism ca cea neagra. Motivul? Ciocolata cu lapte contine mai putina cacao decat cea neagra. Desi contine masa de cacao, aceasta este diluata cu lapte, zahar si smantana. si totusi, nu este golita complet de nutrienti. Cu toate acestea, valoarea nutritionala este minima, in comparatie cu cea a ciocolatei negre.

Integral aici.
     
Tag-uri: ciocolata, lapte, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii