ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

POLITIC
01-07-2016, ora 09:11

Cine ar putea fi noul premier al Marii Britanii. Excentricul Boris Johnson a anuntat ca NU va candida

Articol de Cristian Amariei
Votul pentru Brexit a declansat o furtuna politica la varful principalelor doua partide britanice, care trebuie sa isi aleaga noi lideri.
Incertitudinea cu privire la relatia viitoare dintre Marea Britanie si Uniunea Europeana va reduce cresterea economica pe termen scurt inregistrata atat de Marea Britanie si restul Europei, cat si de economia mondiala, a declarat joi Gerry Rice, un purtator de cuvant al Fondului Monetar International, informeaza Reuters.
Potrivit lui Gerry Rice, principalele riscuri ale Brexit-ului sunt constituite de impactul macroeconomic si cel asupra pietelor financiare precum si de cresterea incertitudinii. In aceste conditii, purtatorul de cuvant al FMI a apreciat ca bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa ofere lichiditate sau sa reduca volatilitatea in exces, relateaza Agerpres.

"Este clar ca a generat o incertitudine semnificativa pentru economia globala si credem ca acest lucru este posibil sa afecteze cresterea pe termen scurt. Trebuie ca toti decidentii sa fie gata sa fie gata sa ia masuri decisive care sa contracareze pe cat posibil acest lucru", a spus Gerry Rice.

Potrivit purtatorului de cuvant, efectele incertitudinii provocate de votul Brexit-ului vor fi incorporate in noile estimari privind evolutia economiei mondiale ce vor fi publicate de FMI in data de 19 iulie.

In luna aprilie, FMI si-a redus estimarile privind evolutia economiei globale in 2016, pentru a patra oara in decurs de un an, de la 3,4% pana la 3,2%, ca urmare a slabirii cererii globale si a riscurilor geopolitice. Cea de-a cincea revizuire a estimarilor FMI pare foarte probabila dupa ce saptamana trecuta Fondul si-a redus estimarile privind economia americana iar un oficial de la FMI a declarat miercuri ca votul din Marea Britanie va duce la o revizuire a prognozelor de crestere pentru Germania.

Gerry Rice a subliniat ca FMI nu este in masura sa spuna daca Marea Britanie ar trebui sa invoce rapid Articolul 50 dar ca institutia financiara internationala sfatuieste atat Marea Britanie cat si Uniunea Europeana sa puna la punct o tranzitie lina si predictibila a relatiei lor.

Premierul David Cameron se va retrage din functie in septembrie si pe umerii succesorului vor cadea negocierile dificile cu Bruxelles-ul, pentru iesirea tarii din Uniune.

Spre surpriza generala, fostul primar al Londrei, excentricul Boris Johnson, a anuntat ca NU va candida. Opozitia, in schimb, are alte probleme. Are un lider contestat, care nu vrea cu niciun chip sa renunte la functie.

Nici nu se uscase cerneala pe demisia lui David Cameron, cand au inceput speculatiile frenetice referitoare la posibilii inlocuitori.

Au aparut si primele certitudini. Spre surpriza generala, printre candidati NU se numara Boris Johnson, excentricul fost primar al Londrei si unul dintre liderii taberei pro-Brexit.

"Dupa ce m-am consultat cu colegii si avand in vedere contextul din Parlament, am decis ca eu nu pot fi viitorul lider".

In schimb, Theresa May, actualul ministrul de interne, ar putea deveni a doua femeie premier din istoria tarii, dupa Margaret Thatcher. May a sustinut ramanerea in UE, casatoriile intre persoane de acelasi sex, insa este impotriva impunerii cotelor de imigranti.

Rivalul ei este Michael Gove - ministrul de justitie, aliat de incredere al lui Boris Johnson in campania pentru Brexit.

Multi parlamentari vad in Theresa May optiunea mai sigura, de incredere, pentru turbulentele politice ce vor veni.

Si mai tulburi sunt apele in Partidul Laburist. In ciuda faptului ca a pierdut sprijinul parlamentarilor sai si ca este huiduit la fiecare iesire in public, liderul Jeremy Corbyn refuza sa demisioneze.

Inclusiv fostul sau aliat din campania anti-BREXIT, premierul David Cameron i-a cerut sa se retraga pe un ton exasperat: "Pentru numele lui Dumnezeu, omule, pleaca!!"

In acest timp, pietele financiare par sa isi regaseasca echilibrul, dupa ce au pierdut sume uriase, imediat dupa referendum. Si Banca Nationala a Romaniei monitorizeaza cu vigilenta evolutiile internationale.

"Dominanta este incertitudinea, si nu este numai la noi, este in general in Europa si in lume. O relativa noutate este faptul ca abordarea noastra devine mult mai practica."

Sursa: stirileprotv.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii