ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-12-2013, ora 14:41

Cinci motive pentru care ar trebui sa mananci portocale

Articol de Madalina Irimia

Printre fructele cele mai consumate in perioada sarbatorilor de iarna, portocalele ar trebui, sustin nutritionistii, sa se regaseasca in dieta zilnica atat a copiilor cat si a adultilor pentru proprietatile lor nutritive si nu numai.

Studiile cercetatorilor americani si italieni arata ca exista cel putin cinci motive pentru care e bine sa consumati portocale nu doar la masa de Craciun si, mai ales, sa nu le aruncati coaja.

Intaresc imunitatea

Datorita continutului de vitamina C, portocalele, ca si lamaile, ajuta in depasirea mai rapada a unor afectiuni ca racelile, gripa, infectiile recurente la nivelul urechii. Un studiu al unor cercetpatori italieni publicat in Jurnalul Britanic de Nutritie arata de altfel ca suplimentele nu au nici pe departe acelasi effect benefic ca sucul natural.

Reduc colesterolul si previn hipertensiunea

Portocalele contin o substanta activa numita hesperidina, cu proprietati antiinflamatorii si cu rol in reducerea colesterolului „rau” si in reglarea tensiunii arteriale. Hesperidina se gaseste insa in coaja si de aceea este indicat sa folositi coaja de portocala, intreaga sau rasa in ceai, iaurt , terci de orez, ovaz sau quinoa, in salate.

Sunt bogate in fibre

O portocala de marime medie asigura 12,5% din necesarul zilnic de de fibre. Pot fi, de asemenea, o gustare sanatoasa pentru diabetici, deoarece tin sub control glicemia, fructoza neavand acelasi efect nedorit asupra organismului ca si zaharul.

Ajuta in prevenirea osteoporozei

Un pahar de suc natural de portocale pe zi ajuta la stoparea scaderii masei osoase care apare odata cu inaintarea in varsta, mai ales dupa 50 de ani. Astfel se poate preveni osteoporoza, arata un studio din 2011 al cercetatorilor americani.

De asemenea, un pahar cu suc proaspat de portocale zilnic scade semnificativ riscul de a dezvolta artrita reumatoida, potrivit informatiilor publicate in Jurnalul American de Nutritie Clinica.

Au proprietati anticancerigene

Dupa mai multe studii efectuate s-a constatat ca o serie de compusi din portocale sunt eficienti in lupta impotriva cancerului esofagian, orofaringian sau stomacal. Cercetatorii sustin ca riscul de aparitie a acestor boli este cu 40-50% mai redus pentru cei care consuma frecvent portocale.

Sursa: gandul.info

Foto: lovelivegrow.com

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii