STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
13-10-2016, ora 17:11
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Cinci mituri financiare care se pot dovedi false
Articol de Madalina Irimia Toate lumea banuieste ca sunt adevarate, ca dintotdeauna asa au stat lucrurile si ca desigur, asa vor sta si in viitor. Putini sunt cei care admit ca lucrurile se mai schimba. Si, mai ales, faptul ca in ultimii ani schimbarile au loc cu o viteza tot mai mare. Important insa este sa te integrezi in aceasta schimbare, astfel incat sa devii o parte a ei, ca sa nu poti fi surprins. Iata cinci mituri financiare care poate candva au fost valabile, dar acum...
1.Faptul ca ai un job iti va asigura o pensie decenta si o batranete linistita. FALS. Un pensionar din cinci lucreaza ca sa poata supravietui
Asa ziceau acum 30 de ani si pensionarii de azi care acum isi cauta un part time job sau chiar un job cu norma intreaga, asta daca sunt norocosi sa fie angajati. Unul din cinci pensionari isi continua activitatea profesionala, se arata intr-o cercetare publicata de Institutul National de Statistica, intitulata "Tranzitia de la munca la pensionare". Majoritatea covarsitoare a pensionarilor (90,5%) au declarat ca lucreaza in continuare pentru a asigura venituri suficiente gospodariei din care fac parte. Circa 345.000 de pensionari spun ca nu stiu cand se vor retrage de pe piata muncii. De ce? Simplu: de bani e nevoie mereu.
2.Nu-ti fa niciodata card de credit. Te va ruina. FALS.
Cardul de credit in sine nu e un lucru rau. Rau devine daca nu esti atent sa respecti contractual cu banca la care il ai. Un card de credit te face sa te simti ca si cum ai avea mereu cash la indemana. Atentie, banii trebuie pusi la timp inapoi, ca sa nu ajungi sa datorezi mai mult decat face. Dar nu uita asta: cardul de credit te ajuta cu cash in situatiile de urgenta ce pot aparea. Mai ales acum, cand bancile se intrec sa-si insoteasca produsele cu tot felul de oferte, care de care mai atragatoare (de la bonusuri, discounturi, asigurari de calatorie samd)
3.Am timp sa economisesc. Cat sunt tanar, trebuie sa ma distrez. Vad eu ce fac dupa. FALS
Romanii economisesc putin. Drept este ca nici nu au cum sa puna multi bani deoparte, cata vreme veniturile lor sunt mici, iar nevoile, multe si costisitoare. In medie, romanii pun deoparte circa 40 de euro lunar. Austriecii si nemtii sunt mult mai cumpaniti, dar deh!, culturi si obiceiuri diferite. Gandeste-te ca, potrivit estimarilor INS, speranta de viata la pensionare va fi de 17 ani la barbati si 20 de ani la femei. Cu alte cuvinte, va trebui sa traiesti cei 17 sau 20 de ani doar cu pensia. Nu ar fi mai bine sa ai un supliment care sa te ajute sa vezi de pilda, lumea? Mai ales ca niciodata nu stii ce-ti aduce viata.
4.O casa sau un apartament sunt cea mai buna investitie, chiar si pe credit. FALS
Foarte multi se arunca sa imprumute bani ca sa isi cumpere o casa. Platesc rate, dar isi spun ca oricum si pe chirie ar da sume asemanatoare dar macar in final raman cu activul. E drept, dar ia in calcul si altceva: daca valoarea casei tale scade cu 25%? Sau cu 50%, asa cum a dovedit recenta criza prin care tocmai am trecut? Mai e casa ta cea mai buna investitie? Sau daca Doamne fereste, ramai fara job? Cand esti cu chirie, pleci mult mai usor in alt oras unde sa-ti gasesti o slujba. Te misti mai usor, vreau sa-ti spun. Ideal e sa nu te indatorezi pana in punctul in care rambursarea datoriilor iti distruge confortul personal.
5.La o adica exista insolventa personala si daca apare o problema, ma pun sub protectia legii. FALS. Nu e chiar asa simplu.
Teoretic, din 31 octombrie, daca esti de buna-credinta si nu dispui de lichiditati pentru plata datoriilor scadente, te-ai putea pune sub protectia insolventei. In cazul deschiderii procedurii de insolventa pe baza planului de rambursare se suspenda provizoriu executarile silite incepute, nu pentru mai mult de 3 luni, cu exceptia situatiei in care instanta decide prelungirea acestei perioade, daca astfel situatia financiara a datornicului ar deveni iremediabil compromisa. Durata de executare a planului este de 5 ani, cu posibilitate de prelungire cu inca un an. Insolventa prin lichidare de active poate fi solicitata de catre datornic, in mod direct, in cazul in care 'situatia sa financiara este iremediabil compromisa'. Legea prevede si o procedura simplificata pentru insolventa personala, care poate fi accesata de o persoana fizica insolventa, daca suma totala a datoriilor sale este de cel mult 10 salarii minime pe economie, nu are bunuri sau venituri urmaribile si are peste varsta standard de pensionare sau si-a pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca.
Sursa: hotnews.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email