ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
06-08-2015, ora 09:48

Cinci cauze nebanuite ale infarctului

Articol de Cristian Amariei
Principalii factori responsabili de infarct sunt fara indoiala alimentatia, lipsa miscarii si fumatul. Cardiologii atentioneaza insa ca exista si cauze mai putin obisnuite precum: relatiile afective tensionate, problemele gingiilor sau depresia, cu un impact semnificativ asupra sanatatii cordului.

1. Suplimentele de calciu

Un studiu recent al revistei ,,Heart”, facut pe 23.000 de persoane, a demonstrat ca cei care apeleaza la suplimente de calciu sunt mai expusi riscului de a face un atac de cord. Alaturi de colesterol, calciul este implicat in intarirea si ingustarea vaselor de sange, adica in aparitia aterosclerozei, scrie doctorulzilei.ro.

Din motive care raman neclare, atunci cand nivelul de calciu creste brusc, acest mineral pare sa ajunga in depozitele de pe peretii arterelor, proces care contribuie la aparitia infarctului miocardic. ,,Trebuie avut in vedere ca suplimentele de calciu autoadministrate (fara recomandarea unui medic) si fara coadministrare de vitamina D pot creste riscul de afectiuni cardiovasculare si de infarct miocardic”, ne-a explicat medicul cardiolog Luminita Iliuta.

2. Infectiile respiratorii

Daca sunteti diagnosticat cu gripa sau alte infectii ale tractului respirator, aveti un risc de cinci ori mai mare de a face un atac de cord. Motivul: infectiile pot determina o reactie inflamatorie care poate declansa infarctul sau un accident vascular cerebral.

3. Bolile de rinichi

si problemele de la nivelul rinichilor pot mari riscul unui atac de cord, conform unui studiu al cercetatorilor din Rotterdam. ,,Se considera ca prezenta insuficientei renale exacerbeaza efectul factorilor de risc cardiovascular, promovand, astfel, procesul de ateroscleroza”, a mai completat dr. Luminita Iliuta.

4. Probleme ale gingiilor

Datele statistice indica faptul ca afectiunile cronice ale gingiilor pot contribui la evolutia celor cardiace. in bolile inimii, prezenta unei afectiuni gingivale permite intrarea bacteriilor in fluxul sangvin, unde adera la depozitele adipoase din vasele de sange. ”Focarele infectioase din cavitatea bucala pot reprezenta o sursa de microbi care ajung in circulatia sangvina”, a mai explicat medicul.

5. Depresia si relatiile afective tensionate

Un studiu elaborat de National Heart Foundation subliniaza ca depresia provoaca la fel de multe boli de inima ca si fumatul, un nivel ridicat al colesterolului sau hipertensiunea. Explicatia: depresia poate afecta functiile inimii prin influenta directa asupra sistemului nervos si cardiovascular, prin cresterea inflamatiei vaselor de sange.

De asemenea, depresia ar putea avea un impact indirect deoarece incurajeaza comportamentele nesanatoase ca fumatul si consumul de alcool, comportamente care pericliteaza sanatatea inimii. O relatie negativa cu partenerul de viata poate afecta inima, la propriu. Cei care nu au o legatura armonioasa cu persoanele apropiate sunt mai supusi stresului fapt care le mareste cu 43% riscul de a avea probleme cu inima, conform unui studiu al Universitatii din Londra.

Sursa: realitatea.net
     
Tag-uri: cauze, infarct, nebanuit
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii