STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
16-07-2015, ora 16:14
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
China, suspectata ca si-ar falsifica datele economice
Articol de Madalina Irimia Intr-un document Wikileaks, o conversatie purtata in 2007 intre un diplomat american si un oficial chinez din provincia Liaoning, pe numele sau Li Keqiang, scotea la iveala ca Beijingul obisnuieste sa falsifice datele referitoare la PIB al Chinei.
Intre timp, Li, ajuns acum prim-ministru, este nevoit sa gestioneze o criza financiara care ameninta sa prabuseasca odata cu piata de capital din tara si restul economiei globale.
Iar cresterea economica de 7% inregistrata pe trimestrul doi, cu 0,2% mai mare decat cea anticipata, nu face decat sa adanceasca misterul ce planeaza asupra Chinei, arata CNN Money.
Crestere la sablon
In 2007, inclusiv Li Keqiang isi dorea o statistica oficiala care sa tina cont de alte criterii in determinarea PIB: consumul de electricitate, volumul de marfa transportat si nivelul imprumuturilor bancare.
Pe 15 iulie, tema acuratetei datelor statistice din economie puse la dispozitie de Beijing a revenit in actualitate, odata cu raportarea unei cresteri economice neasteptate de 7% in trimestrul al doilea al anului.
In primele trei luni, PIB al Chinei a crescut in acelasi procent de 7%, de altfel, batut in cuie de economistii guvernului de la Beijing ca prognoza oficiala de crestere economica pe anul in curs.
"O raportare de crestere economica prea putin credibila nu face decat sa reia discutiile privind veridicitatea datelor statistice oficiale.
Din punctul nostru de vedere, PIB real pe trimestrul al doilea este cu 0,1% - 0,2% mai mic decat cel raportat", sustine Julian Evans-Pritchard, economist in cadrul Capital Economics.
Dezbatere aprinsa
Pentru observatorii economiei din China, tema datelor statistice ce privesc performanta economiei este una inevitabila. Unii dintre ei sunt convinsi ca Beijingul falsifica constant cifrele.
Altii considera datele ca fiind, in mare, de incredere si utile.
O a treia categorie contesta acuratetea datelor si metoda de calcul, considerand ca ar trebui aplicate alte criterii in determinarea valorii exacte a economiei chineze.
Cel mai contestat instrument folosit de statisticieni este "deflatorul PIB", cel care masoara modificarile de pret pentru noile produse si servicii.
Nimeni nu a acuzat Beijingul de falsificarea datelor care atesta raspunsul populatiei la preturile in schimbare, dar cei mai multi economisti sunt de parere ca acest instrument supraestimeaza cresterea economica.
Continuarea aici.
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email