ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-11-2015, ora 15:10

Cercetatorii rusi antreneaza maimute pentru a le trimite pe Marte

Articol de Cristian Amariei
Specialisti ai Insitutului de Investigatii Biomedicale, din cadrul Academiei Ruse de stiinte, antreneaza patru exemplare de macaci (Macaca mulatta), pentru a le trimite pe Marte. Nu se stie, insa, daca la finalul transportului, maimutele vor fi aduse inapoi pe Terra. Bazele proiectului au fost puse inca din anii ’80, iar misiunea actuala a fost planificata sa dureze aproximativ 2 ani.
Cei patru macaci au fost crescuti special pentru acest experiment, in ferme atent supravegheate, si au fost alesi pentru abilitatile lor cognitive iesite din comun. Pe parcursul antrenamentului, maimutele sunt invatate sa foloseasca joystick-uri si sa rezolve puzzle-uri, in scopul dezvoltarii orientarii in spatiu. in fiecare zi, echipa condusa de Inessa Kozlovskaya invata macacii sa-si dezvolte aptitudinile, prin intermediul manetelor, cu care pot tinti obiective de la distanta. Apoi, maimutele sunt invatate sa rezolve exercitii matematice simple si sa asambleze puzzle-uri. La finalul fiecarei zile, macacii sunt capabili sa rezolve singure task-uri.

Cercetatorii rusi spera ca antrenamentele isi vor atinge scopul in 2017, maimutele fiind apte, pana la acea data, sa invete cum sa se descurce in spatiul extraterestru. in acel moment, exemplarele trimise in afara orbitei Pamantului vor fi indeajuns de inteligente pentru a se adapta noului mediu de existenta. Totodata, specialistii spera ca cei patru macaci vor putea invata si alti indivizi sa se integreze in grupul lor. Acestia urmeaza sa calatoreasca timp de 6 luni, pana a ajunge pe Marte.

Experimentul specialistilor din cadrul Academiei Ruse de stiinte nu este primul de acest gen. in luna iunie a anului 1948, prima maimuta trimisa in spatiu a fost Albert I, la bordul unei rachete militare americane V-2. Din nefericire, primatul s-a sufocat si a murit pe parcursul calatoriei. in anii urmatori proiectul a fost reluat, el reusind in 1951, cand Yorik devine prima maimuta care supravietuieste unei calatorii in spatiu.

Sursa: descopera.ro
     
Tag-uri: rusia, maimute, marte
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii