A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737438695.0498.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cercetatorii pot folosi urina pentru a ne creste la loc dintii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-04-2014, ora 12:04

Cercetatorii pot folosi urina pentru a ne creste la loc dintii

Articol de Cristian Amariei

Oamenii de stiinta au crescut dinti „rudimentari” din cea mai neasteptata sursa: urina umana.

Rezultatele proiectului stiintific, publicate in Cell Regeneration Journal, au indicat ca urina ar putea fi utilizata ca sursa de celule stem care, la randul lor, ar putea fi crescute in structuri asemanatoare unor mici dinti.

Echipa de cercetatori din China spera ca tehnica sa se dezvolte pana cand va putea fi utilizata pentru inlocuirea dintilor cariati. Alti cercetatori specializati in acest domeniul au subliniat ca pana la atingerea telului vor fi multe provocari de trecut. Echipe de cercetatori din lumea intreaga cauta modalitati prin care sa creasca noi dinti pentru a-i inlocui pe cei cazuti din cauza lipsei de igiena orala sau din cauza varstei inaintate.

Celulele stem, acele celule care pot fi crescut pentru a forma orice tip de tesut, alcatuiesc un domeniu de studiu foarte popular in ultimul timp.

In noua cercetare, oamenii de stiinta de la Guangzhou Institutes of Biomedicine and Health pornesc procesul de creare a dintilor avand la baza urina.

Celulele, care de obicei sunt extrase din corp, precum cele din mucoasa „canalelor de scurgere din corp” sunt prelevate in laborator. Aceste celule colectate sunt apoi stimulate sa devina celule stem.

Apoi, un amestec de astfel de celule si alte materiale provenite de la un soarece au fost implantate in animale. Dupa trei saptamani, aglomerarea de celule a inceput sa semene cu un dinte. „Structura asemanatoare cu un dinte continea pulpa dentara, dentina, spatiu smalt si smalt in sine”.

Cu toate acestea, dintii creati nu au fost la fel de duri ca cei naturali.

Desi aceasta cercetare nu va aduce imediat noi optiuni pentru dentisti, ea ar putea sa determine realizarea unor alte studii mai avansate care sa ajute la atingerea „visului final care presupune regenerarea totala a dintilor umani in terapia clinica”.

Totusi, pana acum au aparut si critici la adresa acestei abordari: „Este probabil una dintre cele mai proaste surse. Exista foarte putine celule stem (in urina) si eficienta transformarii lor in celule stem este foarte redusa. Nu o sa mearga asa”, a declarat Chris Mason, de la University College London.

De asemenea, el a avertizat ca riscul contaminarii, precum cea cu bacterii, este mult mai mare decat in cazul celulelor stem provenite din alte surse.

Sursa: descopera.ro

Foto: facebook.com

     
Tag-uri: dinti, urina, cercetatori
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii