A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735959588.9853.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cercetatorii germani au descoperit o noua miscare a ochiului uman. Ce rol are ea in viata noastra de zi cu zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
31-08-2016, ora 09:42

Cercetatorii germani au descoperit o noua miscare a ochiului uman. Ce rol are ea in viata noastra de zi cu zi

Articol de Madalina Irimia
Procesul identificat este similar cu cel folosit de camerele foto si video pentru a produce imagini stabilizate.

Oamenii de stiinta germani au descoperit o noua miscare a ochiului uman, pe care cu totii o facem zilnic, insa nu o sesizam. Conform specialistilor, in timpul acelei activitati, imaginile pe care le observam sunt stabilizate imediat ce privirea noastra este indreptata inspre un alt cadru.

,,Suntem cu totii surprinsi sa descoperim aceasta noua miscare a ochiului, pe care nu am anticipat-o in timpul experimentului nostru. Ne asteptam sa identificam o alta miscare, care se sincronizeaza cu cea a clipitului", sustine unul dintre membrii echipei de cercetare, Mohammad Khazali (Universitatea din Tübingen, Germania).

Khazali si colegii lui nu incercau sa descopere o noua miscare a ochiului, ci o actiune involuntara care se produce in timp ce clipim, asa-numitul ,,nistagmus torsional optokinetic". Acesta se intampla in momentul in care aparatul nostru vizual incearca sa perceapa imaginea unui obiect aflat in miscare.

In incercarea de a afla daca acest proces se desfasoara in timp ce clipim, specialistii au studiat 11 subiecti, carora le-au analizat miscarile ochilor in timp ce participantii trebuiau sa urmareasca anumite modele cu puncte. Rezultatele experimentului au aratat ca miscarile ochilor sunt resetate de fiecare data la unghiuri diferite, intre 3 si 8 grade, in functie de subiect, mai mult decat atat, resetarile continua sa aiba loc pana in momentul in care muschii oculari se intind la maximum.

Dupa ce au constatat ca muschii oculari ating maximul de lungime, specialistii si-au dat seama ca ochii revin la starea pe care au avut-o initial. In timpul acestei miscari, ochiul se stabilizeaza, intr-un mod asemanator cu cel al folosit de camerele foto si video pentru a produce imagini clare.

Procesul identificat a fost denumit ,,miscare de resetare asociata cu clipitul" (,,blink-associated resetting movement" sau ,,BARM"). Expertii spun ca aceasta actiune are loc chiar si in momentul in care ne indreptam atentia asupra unui obiect aflat in repaus, deoarece miscarile detensioneaza muschii oculari indiferent de situatie.

Prin intermediul noului experiment, specialistii germani au dovedit, de asemenea, cat de important este clipitul in viata noastra de zi cu zi. Astfel, pe langa faptul ca ne mentine ochii in permanenta umezi, procesul ajuta la crearea unor scurte momente de repaus pentru creier, pe parcursul activitatii sale din timpul zilei.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii