A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736143037.751.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cele mai rare paste din lume, pe cale de disparitie dupa 300 de ani. Doar trei femei stiu reteta secreta
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
21-10-2016, ora 12:27

Cele mai rare paste din lume, pe cale de disparitie dupa 300 de ani. Doar trei femei stiu reteta secreta

Articol de Cristian Amariei
Sunt foarte dificil de creat, iar pregatirea lor necesita atat de mult timp, incat de 300 de ani incoace doar femeile dintr-o singura familie din Sardinia le mai prepara.

Sardinia este recunoscuta drept taramul unora dintre cele mai vechi traditii din lume. intr-un apartament modest din Nuoro, Paola Abraini (62 de ani) se trezeste in fiecare zi la 7 dimineata pentru a incepe sa lucreze la "su filindeu" – cele mai rare paste din lume. In afara de ea, acum au mai ramas doar doua femei in toata lumea care le stiu secretul: nepoata lui Abraini si cumnata ei.

Nimeni nu-si aduce aminte de ce sau cum au inceput femeile din Nuoro sa creeze su filindeu (in traducere "firele lui Dumnezeu "), dar de mai bine de 300 de ani, reteta si tehnica au fost transmise doar femeilor din familia Abraini.

Luna aceasta, cei de la BBC au reusit sa ajunga in bucataria Abraini pentru a vedea cum se fac cele mai rare paste din lume. Anul trecut, mai multi specialisti de la Barilla au venit la Nuoro pentru a incerca sa reproduca reteta cu ajutorul tehnologiei. Nu au reusit.

In vara, celebrul chef britanic Jamie Oliver a facut o vizita aici pentru a le ruga pe femeile Abraini sa-i dezvluie secretul pastelor. Dupa doua ore, Oliver a declarat: "Fac paste de 20 de ani si nu am vazut niciodata asa ceva".

"Multi spun ca avem un secret pe care nu vrem sa-l dezaluim", a declarat Paola celor de la BBC, "dar secretul este chiar in fata ta. Este in mainile mele".

Su filindeu inseamna 256 de "fire" perfecte, obtinute dintr-un aluat ce contine doar gris de grau, apa si sare, care apoi sunt intinse in diagonala pe un cadru circular, in trei straturi complicate. Tehnica sta in varful degetelor.

"Pentru ca sunt facute de mana, cel mai important ingredient este forta", explica Paola. Acestea trebuie sa ajunga la o consistenta anume, care aminteste de modelarea lutului. Partea cea mai grea a procesului Paola o denumeste "descoperirea aluatului cu mainile tale". "iti poate lua ani sa-l intelegi. E ca un joc cu propriile maini. Odata ce ai prins tehnica, magia incepe", povesteste ea.

Pentru ca sunt atat de greu de facut, iar pregatirea lor necesita foarte mult timp, pastele au fost servite in ultimii 200 de ani doar pelerinilor credinciosi care au parcurs pe jos drumul sacru de 33 de km din Nuoro pana in satul Lula, pentru sarbatoarea bianula a lui San Francesco. Ca sa hraneasca 1500 de pelerini, au lucrat cate 5 ore pe zi, timp de o luna, pentru a pregati 50 kg de paste. Pentru sarbatoarea din mai, de noua zile, femeile Abraini vor pregati o cantitate de patru ori mai mare.

Pastele sunt fierte apoi in supa de oaie si servite cu pecorino rasa.

Dintre toate preparatele la nivel mondial, aceste paste au cel mai ridicat risc de disparitie, in mare parte din cauza dificultatii pregatirii lor, spune Raffaella Ponzio, coordonatorul Ark of Taste - Slow Food International, organizatia care urmareste sa pastreze traditiile culinare aflate in pericol de disparitie la nivel mondial.

Astazi, Abraini incearca sa le invete pe fetele din Nuoro sa prepare cele mai rare paste din lume, insa multe renunta cand vad cat de mult se lucreaza. Revista Gambero Rosso a invitat-o pe Paola la Roma de doua ori pentru a da mai departe reteta. Recent a inceput sa pregateasca pastele la trei restaurante, iar vestea s-a dus in toata Europa, iar efectele se vad in incasarile mari ale acestor localuri.

Sursa: gustarte.ro
     
Tag-uri: paste, retete
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii