Afacerile sunt mai "periculoase" in orasele in care partenerii de business nu iti mai platesc facturile sau le platesc cu mare intarziere. Sub protectia insolventei, neplata datoriilor are un efect de domino in piata.
Sa faci afaceri in Romania este, in continuare, un adevarat "sport" extrem, spun
economistii de la KeysFin. Trebuie sa iti alegi cu mare atentie partenerii, sa gandesti business-ul pornind de la realitati si nu de la promisiuni, indiferent de la cine vin.
Chiar daca numarul insolventelor este in scadere, blocajul financiar, cel mai mare pericol, este inca la un nivel ridicat. Statisticile KeysFin arata ca nu exista zona in care flagelul insolventei sa nu loveasca, insa exista tendinte la nivel regional pe care este bine sa le iei in calcul.
"Sunt inca domenii, precum retailul, constructiile si agricultura, acolo unde platile se fac cu intarzieri din cauza comportamentului unor firme care supravietuiesc din rulajul financiar. in momentul in care o astfel de firma se blocheaza, afecteaza intreg lantul comercial", explica analistii.
Cele mai multe cazuri de insolventa in primele patrul luni ale acestui an au fost semnalate in judetele din Sud-Vest (24%) - unde principalele centre de afaceri sunt Craiova, Slatina, Valcea, Tg Jiu.
Urmatoarele zone cu numar mare de insolvente in 2015 sunt zona Sud (16%) si Centru (15%). Orasele vizate: Brasov, Tg Mures, Sibiu, Alba Iulia, dar si Arges, Ploiesti, Giurgiu, Targoviste.
Zona Bucuresti-Ilfov, in anii trecuti liderul afacerilor riscante, se afla abia la 7%, fata de 21% in 2014 respectiv 18% in 2013.
Numarul firmelor intrate in insolventa in primele patru luni ale anului 2015 a fost de numai 3833, fata de 8889 in intervalul similar din 2014, respectiv 10.379 in 2013.
Ce a determinat aceasta schimbare pe harta insolventelor din Romania? Potrivit analistilor de la KeysFin, avem de-a face cu o reasezare a afacerilor pe coordonate mult mai stabile.
"Cei sase ani de criza au adus schimbari semnificative in modul in care se face business in Romania. Mediul de afaceri s-a curatat in parte de firmele cu probleme (cele mai multe fiind inregistrate in Bucuresti-Ilfov), gratie si noului Cod al Insolventei, care are prevederi menite sa sustina derularea rapida a procedurii falimentului si sa previna declararea insolventei in orice conditii", afirma analistii de la KeysFin.
Un aport semnificativ, potrivit acestora, l-a avut si comportamentul bancilor, care au inchis orice legatura de finantare in raport cu firmele in insolventa. De asemenea, rolul mult mai puternic jucat de stat prin inspectiile fiscale si scaderea perioadei de observatie la maximum un an a determinat tot mai multe firme sa caute solutii de restructurare in afara procedurii de insolventa.
Pe de alta parte, dupa anii boom-ului economic si perioada de criza, oamenii de afaceri au inteles ca sa semnezi un contract cu ochii inchisi, sa tai o factura fara sa stii cu cine ai de-a face, reprezinta o misiune sinucigasa.
Sursa: realitatea.net