A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719835013.7057.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cele mai mari DESCOPERIRI din 2013. Savantii au brevetat "Sfantul Graal al stiintei"
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-01-2014, ora 14:28

Cele mai mari DESCOPERIRI din 2013. Savantii au brevetat "Sfantul Graal al stiintei"

Articol de Cristian Amariei

Lucruri noi despre evolutia propriei noastre specii, noi tehnologii, noi informatii despre marele Univers care ne inconjoara si despre microcosmosul la fel de complex din celulele organismelor vii; cunoastere si intelegere mai buna a bolilor si sanatatii umane, a naturii terestre si a celei de dincolo de planeta noastra... iata o selectie de noutati incitante despre lumea in care traim, toate aflate in cursul anului care tocmai s-a incheiat.

De pilda, ne-am imbogatit considerabil cunostintele despre planeta Marte, multumita roverului Curiosity, care "munceste" acolo din 2012 si care a adus indicii pretioase privind trecutul lui Marte.

Faptul ca pe aceasta planeta a existat candva apa este acum neindoielnic; datele geologice adunate de rover arata ca Craterul Gale, unde opereaza Curiosity, ar fi putut fi candva un lac plin cu apa buna de baut, ceea ce inseamna ca pe Planeta Rosie ar fi putut exista conditii propice pentru dezvoltarea vietii, fie ea si sub forma unor microorganisme simple.

Cunostintele noastre despre Marte continua sa se adune, iar planeta ne devine, parca, tot mai familiara. Printre altele, sunt acum disponibile fotografii si montaje video extraordinare, care ne arata planeta vecina in detalii nemaivazute pana acum, din varful celui mai inalt munte pana in cel mai adanc canion.

Am aflat noutati despre meteoriti si urmeaza sa mai aflam; ce-I drept, multe dintre ele le-am aflat datorita unui eveniment putin placut: sosirea "intempestiva" a unui obiect spatial, care a explodat in luna februarie 2013 deasupra orasului rus Celiabinsk, ranind sute de persoane si producand pagube materiale.

In schimb, cunostintele noastre despre comete au sporit pe o cale mult mai pasnica, gratie cometei ISON - "cometa secolului", cum au botezat-o astronomii - care s-a apropiat anul acesta de Terra, zabovind o bucata de vreme prin imprejurimi si dand astronomilor prilejul de a o studia.

Am aflat ca viata este mai raspandita pe Pamant decat credeam – ca in cel mai adanc loc al oceanului, in Groapa Marianelor, la 11 km sub apa, dar si la kilometri adancime in scoarta terestra, traiesc forme de viata microscopice.

Am mai aflat noi ipoteze privind originea vietii pe Terra, intre care una, botezata "Sfantul Graal al stiintei", despre care autorul ei sustine ca raspunde tuturor nelamuririlor noastre de pana acum in aceasta privinta – ca si despre originea si evolutia speciei umane.

Unii o socotesc, in lumina unor noi descoperiri, mai simpla decat se credea pana acum; altora le apare mai complicata, descoperirea de ADN uman stravechi ingreunand poate, pentru moment, intelegerea istoriei evolutive a omului.

Mai multe pe Descopera.ro.

Foto: engadget.com

     
Tag-uri: descoperiri, stiinta, 2013
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii