ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-03-2015, ora 10:55

Cele mai comune greseli gramaticale pe care le fac romanii

Articol de Madalina Irimia
Limba romana nu este atat de usoara pe cat ai crede. Afla care sunt cele mai comune greseli gramaticale pe care le fac romanii.

Una dintre cele mai comune greseli gramaticale pe care le fac romanii este folosirea incorecta pronumelui relativ „care”. Trebuie, insa, sa stii ca atunci cand are functia sintactica de complement direct, trebuie insotit de preopozitia „pe”. Nu spui „cartea care am citit-o”, ci „cartea pe care am citit-o”.

Din dorinta de a evita cacofoniile, multi oameni ajung sa foloseasca expresia „ca si”, gresita din punct de vedere gramatical. Fiind atat de des folosita, multe persoane ajung sa spuna „ca si” chiar si atunci cand nu ar fi vorba de cacofonie. Nu spune niciodata „ca si expert in gastronomie”, ci „ca expert in gastronomie”.

„Datorita” si „din cauza” sunt alte doua expresii care le dau romanilor batai de cap. „Datorita” se foloseste cand vrei sa exprimi un lucru pozitiv, iar „din cauza”, cand propozitia are o conotatie negativa. Spunem „datorita tie am reusit” si „din cauza ta am gresit”, nu invers.

Si verbul „a vrea” le face probleme romanilor. La timpul imperfect, devine „vroiam”, o forma inexistenta in limba romana. Se ajunge la acest cuvant prin imbinarea a doua verbe: „a vrea” si „a voi”, care se conjuga diferit la imperfect. „A vrea” devine „vream”, „vreai”, „vrea”, „vream”, „vreati”, „vreau”, in timp ce „a voi” este, la imperfect, „voiam”, „voiai”, „voia”, „voiam”, „voiati”, „voiau”.

Din aceeasi categorie fac parte si urmatoarele greseli: verbul „a aseza” devine „asaza” la persoana a III-a, iar verbul „inseala” devine „insala”.

Cand „i”-ul induce in eroare

Deseori, verbele „a sti” sau „a fi” apar scrise cu prea multi „i” sau prea putini. La imperativ, persoana a II-a singular, corect este „fii” si „stii”. („fii cuminte” nu „fi cuminte”, „stii cine este ea?”, nu „sti cine este ea”).

Sursa: unica.ro
     
Tag-uri: gramatica, greseli, romani
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii