ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-03-2016, ora 08:49

Cele mai bune si cele mai daunatoare alimente pentru dintii tai

Articol de Madalina Irimia
Te speli pe dinti de doua ori pe zi, folosesti ata dentara si apa de gura, dar alegi alimentele potrivite? Secretul unui zambet sanatos s-ar putea ascunde chiar in frigiderul tau! Alimentele pe care le consumi zi de zi au un impact imens asupra dintilor tai. Unele dintre ele previn cariile si placa dentara, in timp ce altele sunt un adevarat inamic pentru dantura ta.

Alimente pentru dinti sanatosi:

Lapte si oua

Laptele este un produs bogat in calciu, iar calciul este extrem de benefic pentru smaltul dintilor. Produsele lactate si galbenusul de ou reprezinta o sursa bogata de calciul si vitamina D.

Branzeturi si iaurt

Branza degresata, laptele, iaurtul (fara zahar adaugat) sunt alegeri clasice bogate in calciu. Branza este benefica, in special, deoarece contine cazeina, o proteina care poate consolida smaltul. In plus, aceste alimente au si proprietati antibacteriene, asa ca ajuta si la protectia impotriva cariilor.

Carnea, pestele si tofu

Carnea, pestele si tofu sunt bogate in fosfor, un alt mineral important care protejeaza smaltul dintilor.

Broccoli si alte legume cu frunze verzi

O alternativa vegetariana pentru aportul de minerale? Broccoli, varza, spanacul si alte legume cu frunze verzi sunt o sursa vegetala perfecta pentru aceste minerale.

Telina, morcovi si alte legume bogate in apa

Crocante si ferme, alimentele care au un continut mare de apa sunt bune pentru sanatatea orala deoarece stimuleaza fluxul de saliva. Saliva contine enzime care neutralizeaza acizii din alimente, facandu-le sigure pentru consum. telina reprezinta o adevarata „periuta de dinti naturala” datorita structurii sale fibroase. Particulele alimentare sunt indepartate de pe dinti in timp ce mestecam telina cruda.
Merele

Merele si alte fructe bogate in fibre ajuta foarte mult in autocuratirea dentara si improspateaza respiratia.

Alimente daunatoare pentru dintii tai :

Lamai, portocale si grepfrut

Acizii puternici sunt cauza principala a eroziunii smaltului si a cariilor dentare. in general, daca un aliment pateaza dintii, inseamna ca este foarte acid (vinul rosu, de exemplu). Citricele au un continut ridicat de acizi ce ataca smaltul dentar. Nu te spala pe dinti imediat dupa ce ai consumat lamai sau portocale, substantele din pasta de dinti pot reactiona cu acizii din fructe.

Muraturile

Muraturile sunt delicioase in sendvisuri, dar combinatia dintre otet si zahar reprezinta reteta perfecta pentru distrugerea smaltului dentar.

Cafeaua

Vesti proaste pentru iubitorii de cafea! Acizii tanici din cafea (si din anumite ceaiuri) ataca smaltul dentar si pateaza dintii. Pentru a limita cantitatea de cafea ce intra in contact cu suprafata dintilor tai, incearca sa consumi bautura folsind un pai.

Vinul rosu

Majoritatea studiilor arata ca un pahar de vin rosu pe zi este benefic pentru sanatatea inimii si scade nivelul colesterolului. Cu toatea acestea, vinul rosu, dar si cel alb au pigmenti foarte puternici ce iti vor pata cu siguranta dintii si vor afecta sanatatea danturii tale.

Rosiile

Rosiile sunt absolute delicioase dar, din pacate, nu sunt bune pentru dantura, fie ca le consumi in sosuri sau crude. Motivul principal este nivelul lor ridicat de aciditate. Este recomandat consumul lor alaturi de alte alimente mai putin acide pentru a evita problemele dentare.

Sucurile carbogazoase

Bogate in zahar, sucurile carbogazoase sunt extrem de acide si erodeaza dintii chiar si atunci cand sunt baute in cantitati mici.

Dulciurile

Zaharul din dulciuri duce la aparitia cariilor si transforma dintii in spatii perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor. Acadelele, jeleurile si caramelele sunt printre alimentele pe care trebuie sa le elimini dacavrei sa ai o dantura sanatoasa.

Fructele uscate

Fructele uscate contin o cantitate ridicata de zahar ce afecteaza smaltul dintilor. In plus, fructele uscate se lipesc de dinti, ceea ce le accentueaza efectul nociv.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: alimente, sanatate, dinti
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii