A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719830834.517.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cele mai SUBVENTIONATE judete din ultimele doua decenii
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
25-12-2012, ora 09:01

Cele mai SUBVENTIONATE judete din ultimele doua decenii

Articol de Cristian Amariei

In ultimele doua decenii, statul a trimis in teritoriu, sub forma de subventii, peste 24 de miliarde de lei, echivalentul a 5,4 miliarde de euro (la un curs mediu de 4,45 lei/euro).

Subventiile, care reprezinta aproape 4% din PIB-ul anului in curs, pot fi folosite de edilii locali pentru acordarea unor ajutoare sociale cum sunt, spre exemplu, cele de incalzire, pentru plata unor imprumuturi destinate finantarii de investitii sau pentru echilibrarea bugetului, respectiv reducerea deficitelor locale.

Subventiile acordate in perioada 1991-2010 inseamna circa 9,8% din veniturile totale ale bugetelor locale, potrivit calculelor realizate de gandul pe baza datelor Institutului National de Statistica (INS).

Veniturile bugetelor locale sunt formate, potrivit legii, din veniturile proprii, respectiv din taxele si impozitele platite de contribuabili, din sume defalcate din TVA primite de la bugetul de stat, din subventii, precum si din eventuale sponsorizari sau donatii.

Din datele Statisticii mai reiese ca in perioada analizata cel mai subventionat judet din Romania, respectiv judetul care a avut cea mai mare pondere a subventiilor in totalul veniturilor, este Vrancea. Mai exact, catre judetul din estul Romaniei s-au dus intre 1991 si 2010 peste 667,3 milioane de lei, echivalentul a 149,9 milioane de euro, suma care reprezinta 15,3% din veniturile totale ale judetului in aceeasi perioada.

In topul celor mai suventionate judete s-au mai clasat Bihor, unde subventiile au fost de 11,9% din venituri, Valcea (11,6%), Mehedinti (11,5%), Suceava (11,4%) si Caras-Severin (11,4%).

La polul opus se afla regiunea Bucuresti-Ilfov, care desi a beneficiat de subventii totale in valoare de 2,7 miliarde de lei, echivalentul a 611,9 milioane de euro, acestea au reprezentat doar 5,3% din totalul veniturilor.

Mai putin subventionat a fost si judetul Cluj care in intervalul analizat a primit de la bugetul de stat 655,2 milioane de lei, respectiv 147,2 milioane de euro, echivalentul a 7% din totalul veniturilor.

In primele zece luni din 2012, statul a acordat suventii in valoare de 4,5 miliarde de lei, circa un miliard de euro, reiese din datele privind executia bugetara publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP) la inceputul saptamanii.

Sursa: gandul.info

Foto: bistrita24.ro

     
Tag-uri: bani, subventii, judet
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii