ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
03-06-2014, ora 08:08

Ce ulei este cel mai bun pentru prajit si care merge cel mai bine in salate

Articol de Madalina Irimia

Odata cu extinderea paletei de uleiuri comercializate, s-au inmultit si confuziile cu privire la modul corect de utilizare a acestora. Oamenii prajesc adesea cu acelasi tip de ulei pe care-l presara peste salate, fara sa stie ca obiceiul le poate aduce nu doar kilograme in plus, ci si boli grave, precum cancerul.

Folosit cu cap, niciun ulei nu este nociv, spun expertii. “Nu e chiar atat de complicat. Unele sunt mai rezistente la temperaturi mari, altele sunt sanatoase doar in stare cruda”, simplifica problema prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

Uleiurile exotice, bune la prajit

Uleiul de palmier se afla in topul grasimilor care trec testul focului si poate suporta temperaturi-record de peste 200 de grade, limita unei prajiri corecte. “Are un punct de fumigatie de 230 de grade, deci se descompune mai greu in substante cancerigene decat o fac alte uleiuri. Este excelent in prajirea cartofilor, spre exemplu, pentru ca nu ii imbiba, umflandu-i cu calorii”, arata nutritionistul.

Bun pentru prajit este si uleiul de cocos, in ciuda falsei impresii ca s-ar “depune” pe artere. “Este controversat pentru ca oamenii abia acum au dat de el”, crede profesorul Mencinicopschi.

Uleiul de masline ramane un elixir pentru sanatate indiferent daca e incins in tigaie sau adaugat in maioneza. Contine grasimi “bune”, benefice pentru inima si capabile sa topeasca burta. “La ardere e pacat sa-l irosim pe cel extravirgin, mai scump. Varianta mai fina da savoare supelor crema sau maionezei”, spune profesorul Mencinicopschi.

In plus, uleiul de masline nu expira si se altereaza numai daca este expus la lumina.

Citeste mai mult pe Doctorulzilei.ro.

Foto: garbo.ro

     
Tag-uri: ulei, prajeli, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii