A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1737440732.3298.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce trebuie sa stiti despre raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si legatura dintre cancer si consumul de carne
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
28-10-2015, ora 11:18

Ce trebuie sa stiti despre raportul Organizatiei Mondiale a Sanatatii si legatura dintre cancer si consumul de carne

Articol de Cristian Amariei
Potrivit raportului publicat de OMS, consumul de carne procesata, precum carnati sau sunca, ar putea creste riscul de cancer de colon.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a publicat o analiza in care se facea legatura intre cancerul de colon si consumul de carnuri procesate si carne rosie. Jurnalistii de la New York Times au oferit raspunsuri unor intrebari legate de aceasta analiza.

1.Ce legatura ar putea sa existe intre carne si cancerul de colon?

Carnurile procesate, precum carnatii sau hot dog, au fost sarate, conservate sau afumate pentru a fi imbunatatita aroma si pentru a avea o perioada de valabilitate mai mare. Oamenii de stiinta s-au ingrijorat mult timp ca acest fel de procesare duce la formarea chimicalelor cancerigene. in cazul carnurilor rosii- carne de vita, de porc sau de miel, problema este felul in care sunt gatite, nu modul de procesare. Prajirea in tigaie sau pregatirea lor la gratar creaza substante care pot fi cancerigene, inclusiv aminele aromatice heterociclice.

Analiza OMS a descoperit o legatura intre consumul de carne procesata si cancerul de colon, insa a si recunoscut ca legatura dintre carnea rosie si cancer nu a fost gasita.

2. Exista vreun mod sanatos de a gati carnea?

Nu exista suficiente informatii pentru a sti daca prepararea carnii pe gratar sau fierberea acesteia ar putea diminua riscul de cancer.

3. Care este riscul?

In comparatie cu fumatul sau consumul de alcool, riscul de a face cancer din cauza consumului de carne este mic. Cancerul de colon este al treilea cel mai comun tip de cancer din Statele Unite, iar majoritatea pacientilor au peste 50 de ani.

OMS a estimat ca 50 de grame de carne procesata sau 100 de grame de carne rosie consumate in fiecare zi ar putea sa creasca riscul de cancer de colon cu 18% si 17%.

Mare parte din datele analizare de OMS sunt luate din studii ale populatiei, iar multi experti se intreaba daca acele estimari se pot aplica si unor oameni care ar putea prezenta si alte riscuri de cancer de colon.

4. Riscul de cancer de colon poate fi redus in vreun fel?

Oamenii care mananca multe fructe, legume si fibre prezinta un risc mai mic. La fel si in cazul oamenilor care fac exercitii fizice. Obezitatea, fumatul si consumul excesiv de alcool cresc acest risc.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: oms, carne, risc, cancer
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii