ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-06-2015, ora 11:26

Ce trebuie sa faca toti crestinii astazi

Articol de Cristian Amariei
Duminica este Lasata Secului pentru Sfintii Apostoli Petru si Pavel. Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, deoarece inceputul lui este in functie de data variabila a Pastelui El incepe in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii - Pogorarea Sfantului Duh.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este cunoscut in popor sub denumirea de Postul Sampetrului. Este randuit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de a intreprinde acte mai importante (Fapte 13,2 si 14,23). Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel era numit in vechime Postul Cincizecimii, datorita darurilor Sfantului Duh, care s-au pogorat peste Sfintii Apostoli.

Vechimea Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Primele marturii despre Postul Apostolilor Petru si Pavel le avem din secolul al IV lea, in Constitutiile Apostolice. Mai tarziu vom gasi informatii despre acest post la Sfantul Atanasie cel Mare, Teodoret, episcopul Cirului si Leon cel Mare. Potrivit cercetatorilor, acest post era tinut la inceput numai in cercurile monahale si abia mai tarziu s-a extins si la credinciosi.

Durata Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, deoarece inceputul lui este in functie de data variabila a Sfintelor Pasti. Anul acesta postul incepe luni, 8 iunie si tine pana in ziua de 29 iunie.

Acest post incepe intotdeauna in lunea dupa Duminica Tuturor Sfintilor, prima duminica dupa Rusalii - Pogorarea Sfantului Duh. Tinand seama ca mentinem Pascalia calendarului neindreptat, Sfintele Pasti se pot sarbatori intre 4 aprilie si 8 mai. Astfel, se poate intampla ca Duminica Tuturor Sfintior sa fie dupa 29 iunie si Postul Sfintilor Petru si Pavel sa se desfiinteze. Asa s-a intamplat in anii 1945 si 1956, cand Invierea a fost praznuita pe 6 mai. In cele doua cazuri, Sfantul Sinod a hotarat sa se tina trei zile dinaintea sarbatorii Sfintilor Apostoli. O situatie similara am avut si in anul 1983, cand am sarbatorit Sfintele Pasti pe 8 mai, iar Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost numai de doua zile, 27-28 iunie.

Regula spre a afla durata Postului Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Pentru a afla durata Postului Sampetrului din orice an, se foloseste urmatoarea regula: cate zile sunt de la data Invierii (inclusiv) din anul respectiv pana la 3 mai, atatea zile tine postul.

Dezlegare la peste in Postul Sfintilor Petru si Pavel

In Postul Sfintilor Petru si Pavel, sambata si duminica se mananca peste. Avem dezlegarea la peste si pe 24 iunie, atunci cand sarbatorim Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul. Dezlegarea la peste avem si luni, marti si joi, numai daca in aceste zile praznuim un sfant cu doxologie mare si cu cruce neagra in calendar. Cand o astfel de sarbatoare cade miercuri sau vineri se dezleaga la untdelemn si vin. Daca sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel cade miercuri sau joi, se face dezlegare la peste, vin si ulei.

Sfantul Pavel, Apostolul Neamurilor

Sfantul Pavel, numit si „Apostolul Neamurilor", s-a nascut intr-o familie de iudei instariti, intre anii 1-5 d.H. Numele sau evreiesc era Saul ( in traducere- furtuna) si descindea din neamul lui Veniamin. Saul a fost crescut si educat in traditia iudaica si a studiat la scoala vestitului invatat Gamaliei. Zelos pazitor al Legii in care a fost educat, Saul a fost si un vestit prigonitor al crestinismului, pe care- considera un dusman de moarte al traditiei legaliste iudaice.

Ca persecutor al crestinilor, el a participat la uciderea Arhidiaconului stefan. in drum spre Damasc, unde se ducea sa-i aresteze pe crestinii din acea zona, a fost martorul unui eveniment incredibil pentru convingerile lui religioase. Iisus i s-a aratat, invaluit intr-o lumina stralucitoare si i s-a adresat :" Saule, Saule, de ce ma prigonesti?" Acesta este un moment de rascruce care- i va schimba cursul vietii. Atunci, el s-a crestinat. Astfel ca cel dintai prigonitor al crestinismului a devenit un mare aparator al acestei religii . Episcopul Damascului, Anania, L-a botezat in anul 34-35 cu numele de Pavel ( care inseamna liniste-odihna). Dupa botez, Pavel si-a recapatat vederea, pierduta in timpul revelatiei, in drum spre Damasc. Pentru noile convingeri religioase, Pavel a fost arestat de trei ori. De la Apostolul Neamurilor ne-au ramas 14 epistole valoroase, iar cea scrisa in anul 66 (ultima) este considerata Testamentul sau spiritual.

A sfarsit muceniceste prin decapitare (pentru ca era cetatean roman) pe Muntele Vatican, in aceeasi zi cu Sfantul Petru, in timpul imparatului Nero.

„ Cei doi Apostoli slaviti de crestinatate la data de 29 iunie, Sfantul Petru si Pavel, au propovaduit Evanghelia, ducand mesajele lui Hristos pana la marginile pamantului, asa cum le-a cerut Mantuitorul , inainte de inaltarea la ceruri" ne-a precizat parintele Valentin Fotescu, preot la Biserica Sfanta Vineri Noua din Bucuresti.

Traditii pentru spor si sanatate

In traditia romaneasca, sarbatoarea Sfintilor Apostoli este cunoscuta sub numele de Sanpetru de vara; aceasta marcheaza miezul verii agrare si inceputul secerisului.

Sanpetru este un personaj indragit in povestirile si in snoavele populare. in vremuri indepartate, cand oamenii erau mai religiosi, Sanpetru de vara mergea pe pamant fie singur, fie insotit de Dumnezeu, era imbracat in straie taranesti, fiind preocupat ca orice gospodar de cresterea vitelor si, mai ales de pescuit. Sanpetru este un bun sfetnic al lui Dumnezeu, care-l consulta in luarea unor decizii. De aceea, Dumnezeu i-a incredintat portile si cheile Raiului, spune traditia. Acolo fiind stapan peste camarile ceresti, Sfantul Petre hraneste animalele salbatice, mai ales lupii, dar fierbe si grindina , care se topeste in bucatele mici si nu mai este atat de periculoasa.

Continuarea pe rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii