Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Ce taxe se achita la ITM in 2014 pentru eliberare de documente
Articol de Cristian AmarieiTaxele percepute de inspectoratele teritoriale de munca (ITM) pentru eliberarea de documente au crescut in 2013, iar acestea sunt valabile si pentru 2014. Astfel, angajatorii si angajatii vor plati mai mult pentru a obtine de la ITM certificate sau adeverinte, informeaza avocatnet.ro.
Taxele aplicate de Inspectia Muncii, prin inspectoratele teritoriale de munca, pentru eliberarea de certificate, adeverinte sau alte documente, in urma solicitarilor venite din partea angajatorilor si angajatilor, au fost modificate in 2013 printr-un ordin al Ministerului Muncii. Este vorba despre Ordinul ministrului muncii nr. 1681/2013 privind aprobarea Normativului cu tarifele pentru plata prestarilor de servicii efectuate in domeniile de activitate ale Inspectiei Muncii, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 491, din 5 august 2013 si care a intrat in vigoare la aceeasi data.
Potrivit acestui act normativ, angajatorii sau angajatii care vor solicita documente sau furnizarea de informatii din Registrul general de evidenta a salariatilor (REVISAL) vor plati mai mult pentru astfel de servicii.
Mai exact, pentru eliberarea de certificate/adeverinte/duplicate de adeverinte in baza documentelor existente in arhivele inspectoratelor teritoriale de munca (ITM), solicitantii vor plati un tarif de 50 lei/document, cu 10 lei mai mult decat tariful prevazut in vechile reglementari.
De asemenea, pentru eliberarea de certificate cu informatii extrase din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii cu registrele generale de evidenta a salariatilor transmise de angajatori taxa aplicata este de 15 lei/persoana. Anterior intrarii in vigoare a Ordinului ministrului muncii nr. 1681/2013, tariful practicat de Inspectia Muncii pentru astfel de servicii era de 10 lei/persoana.
Sumele de bani, reprezentand tarifele aplicate pentru eliberarea de documente, se vireaza in contul de trezorerie sau la casieria inspectoratului teritorial de munca care efectueaza prestarea serviciului, mentioneaza actul normativ, care mai prevede ca Inspectia Muncii presteaza servicii la cererea angajatorilor si angajatilor numai dupa confirmarea achitarii tarifelor.
In acelasi timp, reglementarile care au intrat in vigoare in august 2013 stabilesc ca nu se percep tarife pentru prestarea de servicii catre:
-institutiile care functioneaza in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Muncii;
-instantele de judecata, organele de cercetare penala, organele de urmarire penala, organele fiscale, precum si oricare alte institutii pentru care actele normative prevad scutirea de taxe, tarife si comisioane;
- institutiile cu care Inspectia Muncii a incheiat protocoale de colaborare privind efectuarea de prestari de servicii cu titlu gratuit, necesare realizarii atributiilor acestora, potrivit legii.
Ce tarife se aplica pentru furnizarea datelor din REVISAL?
Angajatorii care pierd datele din Revisal au posibilitatea, incepand cu 7 iunie 2013, sa le recupereze de la inspectoratele teritoriale de munca unde se afla in evidenta, dupa cum a anuntat, in iunie 2013, Inspectia Muncii. Acest serviciu, la fel ca si cele de eliberare a documentelor, este oferit contra cost.
Ordinului ministrului muncii nr. 1681/2013 prevede doar taxele aplicabile pentru furnizarea datelor din REVISAL prin eliberarea unor extrase pe suport hartie din baza de date organizata la nivelul Inspectiei Muncii, dupa cum urmeaza:
date angajator: 10 lei/pagina;
lista tuturor salariatilor: 10 lei/pagina;
detalii salariat: 10 lei/salariat sau fost salariat.
Citeste mai mult pe avocatnet.ro
Foto: iasii.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email