A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735956827.4041.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce spune ziua de nastere despre comportament si personalitate
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-11-2014, ora 13:17

Ce spune ziua de nastere despre comportament si personalitate

Articol de Madalina Irimia
Astrologii se numara de obicei printre putinii care cred in legatura dintre ziua de nastere a unui om si comportamentul acestuia. insa, potrivit unor cercetari recente, a fost evidentiata stiintific o legatura intre comportament si data nasterii.
Cercetatorii de la Universitatea Semmelwis din Budapesta au facut un studiu in cazul a 366 de studenti maghiari, descoperind ca cei care s-au nascut vara sunt mai predispusi schimbarilor de dispozitie cand devin adulti. Cei nascuti iarna sunt mai putin predispusi sa dezvolte un comportamnt irascibil. Oamenii nascuti primavara au mari sanse sa aiba un comportament foarte optimist, in tip ce aceia care s-au nascut toamna sunt mai putin predispusi la depresie, noteaza huffingtonpost.com.
“Studiile biochimice au demonstrat ca anotimpul nasterii influenteaza anumiti neurotransmitatori, cum sunt dopamina si serotonina, acest lucru putand fi remarcat chiar si la varsta adulta”, potrivit conducatorului studiului, asistentul universitar Xenia Godna. Anotimpul nasterii poate avea un efect pe termen lung, releva studiul.
Acesti neurotransmitatori au rol in reglarea unor procese cognitive cum ar fi emotia si stimularea, influentand dispozitia, astfel ca cercetatorii considera ca in acest fel pot fi influentate anumite tipuri de comportament.
Studiul nu a urmarit participantii pentru o perioada mai lunga de timp, astfel ca este nevoie de mai mute studii pentru a determina exact cat de puternica este legatura intre tipul de comportament si ziua de nastere.
Deocamdata nu putem spune nimic despre mecanismele implicate. incercam sa aflam daca exista markeri genetici care au legatura cu anotimpul nasterii si schimbarile de comportament”, explica Gonda.
Desigur, anumiti factori timpurii care sunt legati de anotimp, cum ar fi hrana specifica sezonului, activitatea fizica depusa de mama, temperatura si agentii de mediu, pot influenta, mai tarziu, comportamentul.
“Numarul de 400 de subiecti reprezinta un esantion mic, astfel ca aceste legaturi pot fi doar o intamplare”, sustine conferentiarul Sreeram Ramagopalan, neurolog la Universitatea Oxford. Ramagopalan nu a fost implicat in acest studiu, dar a efectuat cercetari asupra efectului pe care il are anotimpul nasterii asupra tulburarilor mintale. “in orice caz, pentru anumite tulburari (cum ar fi schizofrenia) a fost identificata o legatura convingatoare cu anotimpul nasterii. Aceasta poate fi explicata de o afectiune acuta suferita de mama, sau de nivelul scazut de vitamina D, cunoscandu-se faptul ca acestea prezinta variatii sezoniere”, arata conferentiarul.
Anotimpul, prin factorii de mediu, are impact asupra sarcinii si a perioadei post natale. Aceste perioade sunt foarte importante in dezvoltarea sistemului nervos central”, explica Xenia Gonda .
Vara: sanse mai mari pentru un temperament caracterizat prin manifestari inegale, treceri rapide de la pesimism la entuziasm.
Primavara: sanse mai mari de a deveni exagerat de optimist.
Iarna: sanse foarte mici pentru un temperament irascibil, in comparatie cu cei nascuti in alte perioade ale anului.
Toamna: inclinatii mult mai scazute catre un temperament depresiv, in comparatie cu cei nascuti iarna.
Este important de remarcat ca studiul a fost efectuat in Ungaria (care are variatii importante de temperatura in functie de anotimp), astfel ca impactul diferentelor termice va fi mult mai mic cu cat ne apropiem de ecuator.
Pentru moment, nu trebuie trase concluzii pe marginea acestei cercetari, fiind nevoie de mai multe studii pentru a determina corelatiile si cauzalitatea.
Sursa: mediafax.ro
Foto: ele.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii