ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
13-04-2013, ora 10:03

Ce spun medicii stomatologi despre taierea alocatiei bugetare: Este o decizie fara precedent in istoria medicala a Romaniei. Vor fi multi oameni fara dinti

Articol de Madalina Irimia

Medicii stomatologi avertizeaza ca, prin taierea alocatiei bugetare, care era oricum cea mai mica din sistem - 57,8 milioane lei in 2012, impartiti la 2.800 de dentisti care aveau contract cu casa de asigurari -, numarul persoanelor fara dinti, cu carii sau cu alte suferinte va creste.

"Din pacate, autoritatile nu au inteles ca nu noi avem nevoie de bani de la buget, ci pacientiii trebuie ajutati financiar, pentru ca au platit toata viata contributia la sanatate. Cine isi va asuma consecintele faptului ca din ce in ce mai multi oameni au dinti cariati, lipsa sau inghesuiti ori sufera de alte probleme dentare?", a declarat, vineri, presedintele Colegiului Medicilor Dentisti (CMD), prof. dr. Ecaterina Ionescu.

In 2012, dentistii au primit 57,8 milioane de lei, adica 0,2 la suta din bugetul Sanatatii. In 2013, pentru primul trimestru, au fost alocati 13 milioane de lei, in conditiile in care in sistem au mai ramas aproximativ 1.780 de stomatologi in contract cu casele de asigurari de sanatate, iar din aprilie, bugetul este zero.

Anul trecut, au avut contract cu casele de asigurari aproape 2.800 de dentisti. Din banii primiti, dentistii faceau cateva tratamente gratuite, in special persoanelor defavorizate sau copiilor, potrivit CMD.

Integral pe mediafax.ro

Foto: portperrydentist.net

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii