A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719832047.5169.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce se intampla in organismul tau cand renunti la sala
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-04-2016, ora 10:09

Ce se intampla in organismul tau cand renunti la sala

Articol de Cristian Amariei
Am un program incarcat la birou, vin sarbatorile si imi iau citeva zile libere sa ma relaxez, aman sala pana in ianuarie. Va suna cunoscut? Dar de multe ori o zi sau doua de pauza de la sala se poate transforma in saptamani sau chiar luni de zile.

Sa sari peste cateva antrenamente nu este neaparat un motiv real de ingrijorare, dar cand pauza este mai mare de o saptamana nivelul tau de fitness va suferi modificari. Altfel spus, iti pierzi conditia fizica. De fapt situatia este mai des intalnita decat am crede, intre 25 si 35% dintre adulti renunta la sala dupa doua sau maxim cinci luni. Cat de repede repede iti iesi din forma depinde de mai multi factori.

Performanta cardiovasculara scade dupa o saptamana

Au trecut doua saptamani de la ultimul antrenament? in acest caz , performanta cardiovasculara si masa musculara scad. La fel si rezistenta la efort. Dupa trei sau patru saptamani fara sala, ritmul cardiac creste cu 4-15 batai, iar volumul sangelui scade cu 5% in primele 24 de ore si cu 20% in doua saptamani.

Performanta cardiovasculara scade mai greu daca te antrenezi de mai multa vreme. Ca regula generala, cu cat esti mai antrenat cu atat le va fi mai greu sa revina la forma de dinainte. Daca abia ai inceput sa mergi la sala (mai putin de 6 luni), nivelul tau de fitness va fi afectat mai repede decat in cazul unei persoane care s-a atrenat timp de un an sau mai mult.

Flexibilitatea se pierde cel mai repede

Daca nu te mai antrenezi sau iau o pauza mai lunga, incet incet corpul revine la starea sa initiala. Flexibilitatea este printre primele beneficii pe care le pierzi. Dupa o perioada in care ai facut exercittii de flexibilitate, fibrele musculare sufera pierderi destul de mari mai ales daca ai o slujba de birou sau petreci mult timp stand jos. Vei observa pierderea flexibilitatii in maxim trei zile, cu schimbari pronuntate in urmatoarele doua saptamani. Chiar daca nu mai mergi la sala, ar trebui sa faci exercitii de stretching cel putin de trei ori pe saptamana.

Forta si rezistenta sunt afectate

Ce se intampla cu adevarat cu muschii tai cand nu te mai antrenezi? Muschii, daca nu sunt folositi la un nivel similar cu cel cand faceai antrenamente, incep sa piarda din proteine. Datorita calitatii de a memora miscari, cei care se intorc la sala dupa o pauza pot redobandi forma fizica de dinainte. Revenirea este diferita de la un individ la altul, dar nu ar trebui sa dureze mai mult de cateva saptamani.

Daca va intrebati care va fi mai afectata forta sau rezistenta, fizioterapeutul Danielle Weis explica: forta va fi prima care sufera schimbari din cauza unui modificari suferite de fibrele musculare, dar si cei care practica sporturi de rezistenta (mai ales alergat) vor resimti oboseala mai repede si vor avea probleme in a parcurge aceleasi distante fara dificultate.

Sa te mentii in forma este mai usor decat crezi

Daca planuiesti sa iei o pauza de la antrenamente, tine cont de faptul ca a te mentine in forma nu implica o gandire de tipul totul sau nimic. De fapt, pot sa iti mentii nivelul de fitness intr-o perioada de timp foarte scurta. Pentru a-ti pastra capacitatea de efort aerobic si tonusul muscular ai nevoie doar de 20 de minute de antrenament de interval de mare intensitate (HIIT) de doua ori de saptamana. O sesiune de 20 de minute de antrenament HIIT arde mai multe grasimi decat 45-60 de cardio clasic.

Inaintarea in varsta afecteaza forma fizica

Pe masura ce inaintezi in varsta pierzi din masa musculara si forta, atrage atentia doctorul Brad Thomas. Asta se petrece datorita nivelului de hormoni. Nivelul hormonului de crestere (HGH) incepe sa scada odata cu inaintarea in varsta. De asemenea, capacitatea de rezista la stres si a se reface dupa situatii stresante scade.

Ai nevoie de trei saptamani sa recuperezi o saptamana de pauza

Dupa o perioada de timp in care nu mai mergi la sala, sistemul tau nervos isi pierde abilitatea de a te motiva la fel de mult ca atunci cand te antrenezi. Va fi nevoie sa depui mai mult efort pentru a face antrenamentele pe care le faceai inainte de a lua o pauza. O persoana care a nu a mai mers la sala pe durata sarbatorilor, va fi nevoie sa o iei de la zero. Un atlet sau o persoana obisnuita cu antrenamentele va avea nevoie de aproximativ o luna pentru a ajunge la acelasi nivel.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii