ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-07-2015, ora 12:22

Ce se intampla, de fapt, in corpul nostru cand stam la plaja

Articol de Cristian Amariei
Statul la plaja poate fi o activitate pe cat de placuta si relaxanta, pe atat de nociva pentru organism. Pe langa eventualele arsuri ale pielii, specialistii sustin ca soarele din abundenta scade imunitatea.

Expunerea la soare poate avea efecte benfice asupra corpului, asta pentru ca este stimulata secretia de endorfine, substante chimice care produc o stare de echilibru. Pe de alta parte, soarele ne poate face rau in mai multe forme.

Pe langa arsurile solare sau eventualele insolatii, statul la plaja mai multe ore poate duce la scaderea sistemului imunitar. Potrivit stirile ProTV, in interiorul pielii se produc foarte multi radicali liberi (substante cu potential periculos).

"Ultravioletele in exces pot sa influenteze imunitatea organismul nostru, imunitatea fiind un mecanism prin care ne adaptam permanent la stimulii din mediul extern si la felul in care functioneaza organele noastre si glandele noastre interne. Mici sageti otravitoare care poarta denumirea de radicali liberi apar in conditiile generate de metabolismul celular. Cand puterea de agresiune e prea mare, atunci apar modificari ireversibile, atunci radicalii liberi nu mai pot fi neutralizati", a spus Luminita Marinescu, medic primar dermatolog.

Pentru a ne feri de radiatiile ultraviolete, este bine sa evitam expunerea la soare mai ales intre orele 12:00 si 14:00, cel mai sigur fiind abia dupa ora 18:00. Specialistii vorbesc de acel tip de agresiune similar cu cresterea colesterolului, provocata nu doar de depuneri periculoase de grasime. Atunci cand anumite tipuri de colesterol cresc, se produce stresul oxidativ, adica un colesterol oxidat. "Poate sa mearga pana la moartea celulelor", a avertizat dr. Anca Sima, cercetator la departamentul lipide.

Sursa: gandul.info
     
Tag-uri: plaja, organism, pericol
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii