ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-10-2015, ora 11:33

Ce se intampla daca iti hranesti copiii de pana in 3 ani cu lapte de vaca. Riscurile sunt majore, avertizeaza specialistii

Articol de Cristian Amariei
Laptele este un aliment premium in prima parte a copilariei. Tot el favorizeaza insa absorbtia extrem de rapida a altor chimicale. Cum ar fi medicamentele.

Oua, carne, lactate - am enumerat sursele de proteine premium din hrana. Dintre toate, cel mai greu de digerat sunt proteinele colagenice. De exemplu, soriciul de porc. Pe care... e bine sa evitati sa il introduceti in hrana celor mici. Pe de alta parte, carnea bine preparata, lapte fiert corespunzator, ouale bine fierte au un aport calitiv ridicat daca le raportam la gatirea lor rapida.

Prof dr Stefan Eugen Szedlacsek, biochimist: “Daca ele sunt crude, sunt mult mai greu de digerat. Denaturam din punct de vedere biochimic proteina respectiva si devine mult mai usor atacabila.”

Atacabila de catre organismul uman si transformata in hrana de calitate. In privinta laptelui integral de vaca, Organizatia mondiala a sanatatii recomanda sa nu fie administrat copiilor inaintea varstei de 3 ani. Cele 32 de tipuri de proteine pe care le contine pot sa produca reactii alergice grave. Se poate ajunge pana la soc anafilactic.

Dr. Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatru: “Alergizarea respectiva se poate exprima si sub forma reactie cutanata , uriaticarie, se poate exprima si prin dureri abdominale si prin scaun cu sange.”

Abia dupa varsta de 3 ani, organismul copilului este pregatit sa accepte un aliment premium in siguranta. Nu le dati insa lapte copiilor daca se plang de dureri abdominale, asa cum e credinta populara.

Dr. Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatru: “El nu mai se comporta pe post de pansament gastric asa cum se crede in populatie. Durerile abdominale ale copiilor pot sa fie declansate inclusiv de administrarea unor cantitati de lapte.”

De asemenea, laptele este interzis daca cel mic a ingerat accidental medicamente sau orice alta substanta nealimentara cu potential toxic. Poate favoriza absorbtia de pana la cinci ori mai rapida a particulelor nocive.

Dr. Coriolan Ulmeanu, medic primar pediatru: “Este total interzis adminstrarea in intoxicatii, favorizeaza absorbtia medicamentelor si am pierdut trenul - nici spalaturile abdominale nu mai sunt eficiente.”

Daca cel mic a ingerat o substata nealimentara, dilutia toxicului se face doar cu apa. Iar parintele trebuie sa sune la 112 si sa ceara sprijin medical.

Sursa: stirileprotv.ro
     
Tag-uri: copii, lapte, risc
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii