A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727664621.6164.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce se intampla atunci cand bem alcool inainte sa ne culcam? Expertii ofera un avertisment
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
24-01-2013, ora 17:37

Ce se intampla atunci cand bem alcool inainte sa ne culcam? Expertii ofera un avertisment

Articol de Madalina Irimia

O bautura alcoolica bauta inainte de culcare ne poate ajuta sa adormim mai repede, insa are efecte negative asupra somnului, afirma cercetatorii in urma studierii dovezilor.

Echipa de specialisti de la London Sleep Centre afirma ca alcoolul duce la dereglarea ciclurilor normale de somn. Desi o bautura alcoolica reduce timpul necesar pentru a adormi si ne introduce rapid intr-o stare profunda de somn, aceasta ne rapeste totodata una dintre cele mai satisfacatoare etape ale somnului, cea in care au loc visele.

De asemenea, daca folosim aceasta „metoda” de a adormi prea des, riscam sa suferim de insomnie. Desi acest obicei este destul de raspandit – fiind folosit chiar si in anumite aziluri de batrani – doctorul Irshaad Ebrahim recomanda evitarea sa.

Trebuie sa fim foarte grijulii atunci cand vine vorba de consumul de alcool regulat” afirma dr. Ebrahim, director medical in cadrul London Sleep Centre si co-autor al unui studiu publicat recent in jurnalul stiintific Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

Pe termen scurt, un pahar sau doua nu sunt periculoase, insa daca veti continua sa beti inainte de somn poate duce la probleme semnificative. Daca vreti neaparat sa beti, cel mai bine este sa o faceti cu 90-120 de minute inainte de a va culca, pentru a avea suficient timp ca efectul alcoolului sa se diminueze”, spune specialistul.

Doctorul avertizeaza ca oamenii ar putea deveni dependenti de alcool pentru a putea adormi. De asemenea, alcoolul face somnul mai nelinistit si ii poate face pe oameni sa sforaie.

Pe masura ce crestem doza, alcoolul ne suprima respiratia. Poate sa transforme astfel oamenii care nu sforaie in sforaitori, iar pe sforaitori ii poate transforma in oameni cu apnee de somn – caz in care respiratia este intrerurpta”, explica dr. Ebrahim.

Echipa doctorului Ebrahim a studiat peste 100 de studii, analizand in detaliu 20 dintre acestea. Cercetatorii au concluzionat ca alcoolul schimba somnul in trei feluri.

Mai intai, accelereaza procesul de adormire. Apoi, ne trimite intr-o faza adanca a somnului. Aceste doua schimbari, ce sunt identice schimbarilor observate in randul persoanelor care iau medicamente anti-depresie, ar putea parea atragatoare, explicand de ce beau alcool unele persoane care sufera de insomnie.

A treia schimbare, insa, este mult mai putin placuta: alcoolul duce la fragmentarea tiparelor de somn in cea de-a doua parte a noptii.

De asemenea, alcoolul reduce timpul petrecut in faza de somn REM (rapid eye movement) - etapa somnului in care au loc, de regula, visele. De aceea, somnul nu este la fel de odihnitor, avertizeaza doctorul Ebrahim.

Alcoolul, per total, nu este util pentru a imbunatati somnul. Chiar daca la inceput provoaca un somn mai adanc, apoi acesta este dereglat. Mai mult, somnul adanc promoveaza sforaitul si o respiratie ineficienta. Asadar, sa nu va asteptati la un somn mai bun daca beti alcool”, avertizeaza si Chris Idzikowski, directorul Centrului de Somn din Edinburgh.

Sursa: descopera.ro

Foto: zawaj.com

     
Tag-uri: consum, alcool, somn
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii