A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1736142083.782.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce scrie Iohannis in noua carte despre Ponta, Basescu si Prima Doamna
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
18-05-2015, ora 11:08

Ce scrie Iohannis in noua carte despre Ponta, Basescu si Prima Doamna

Articol de Cristian Amariei
Presedintele Klaus Iohannis scrie, in noua sa carte, "Primul Pas", despre modul in care s-a desfasurat campania electorala, atacurile din partea lui Victor Ponta si Traian Basescu, dar si rolul pe care si l-a asumat ca sef al statului si cel al Primei Doamne.

Despre campania electorala pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 Iohannis spune ca a fost "infernala".

"Spuneam, in primele zile ale lui octombrie, ca se anunta o campanie infernala. Si chiar asa a fost. Estimasem corect, asadar nu m-a uimit prea mult: nu a fost mai urata decat am apreciat atunci.

Indicii existasera de la inceput; imediat dupa ce mi-am anuntat intentia de a candida, nu a durat mult pana cand sa inceapa show-urile televizate si avalansa zilnica de presupozitii derutante, ca sa nu le spun de-a dreptul minciuni, lansate dinspre tabara adversa.

Nu doar Victor Ponta, ci inclusiv fostul presedinte Traian Basescu a emis despre mine afirmatii care nu il onoreaza, dupa cum, in general in timpul campaniei, a lansat afirmatii care nu erau in niciun fel compatibile cu functia pe care o detinea", scrie Iohannis in noul volum.

Presedintele mai afirma ca, "desi nu il mai preocupa acum stratagemele incorecte elaborate in timpul campaniei, mai ales in conditiile in care electoratul a sanctionat corect si direct proportional fiecare dintre acele miscari, cu toate acestea exista anumite episoade care merita poate un dram de atentie, cu atat mai mult cu cat distanta fata de momentul la care s-au petrecut asigura si calmul necesar pentru a judeca fara partinire".

Basescu nici in al doisprezecelea ceas nu a inteles care este rolul unui presedinte

Despre Traian Basescu, Iohannis spune ca "iesirile oraculare la rampa" pe care acesta le-a avut in timpul campaniei i-au aratat limpede ca nici in al doisprezecelea ceas acesta nu a inteles care este rolul unui presedinte in functie.

"Imi amintesc ca, la un moment dat, Traian Basescu a afirmat ca sunt un individ profund corupt, in timp ce PSD-ul derula, pe la diverse posturi TV, fel de fel de scenarii absurde, cu mine ca protagonist: casele pe care le detin, aberatiile despre traficul de copii, de care am tot fost acuzat, mafia retrocedarilor, pe care as fi servit-o ca primar, si cate si mai cate.

Focurile incrucisate care ma vizau si dintr-o parte, si din cealalta sunt indicii puternice pentru un blat Ponta-Basescu, dar nu am nici pana in ziua de astazi o dovada indubitabila in acest sens", afirma in carte seful statului.

Iohannis mai arata ca in toamna lui 2014 a considerat ca rolul sau nu era sa intre intr-un schimb de replici cu fostul presedinte, "mai ales pornind de la acea declaratie incalificabila pe care a emis-o despre el".

"Ar fi insemnat sa intru exact in logica unei campanii a scandalurilor, logica de care m-am delimitat clar atunci cand am afirmat ca vreau sa practic un alt fel de politica. In plus, de partea mea lucra evidenta: ma aflam la a cincea campanie electorala de mare vizibilitate si de fiecare data ma aflasem sub lupa.

Oricat s-ar fi straduit, nimeni n-a gasit nici urma de comportament corupt in ceea ce ma priveste pentru simplul fapt ca nu sunt un om corupt", scrie Iohannis.

El se declara convins in continuare ca fostul presedinte "nu avea ce cauta in campania electorala cu tot felul de aprecieri" la adresa sa si a celorlati candidati: "In mod cu totul neasteptat pentru o campanie in care presedintele in exercitiu nu trebuia sa se implice, Traian Basescu a emis tot felul de aluzii care au adus in prim-plan diferite scandaluri, unele dintre ele implicand serviciile secrete.

O declaratie care a declansat o adevarata fervoare in spatiul public viza informatiile despre faptul ca unul dintre candidatii la Presedintie ar fi fost ofiter al unor servicii secrete".

Iohannis adauga: "Astfel de iesiri la rampa oraculare, practicate de Traian Basescu in timpul campaniei, mi-au aratat limpede ca nici in al doisprezecelea ceas nu a inteles care este rolul unui presedinte in functie. Consider, la fel cum am considerat si atunci, ca abordarile lui Traian Basescu au fost fundamental gresite. El nu trebuia sa faca nimic in campanie, fiindca nu el a candidat, ci doar a vrut sa sprijine o candidata. Trebuia sa aiba decenta sa se abtina de la a face fatis campanie electorala. Intreaga abordare mi s-a parut nepotrivita".

Cum l-a refuzat pe Basescu

Seful statului rememoreaza, in al doilea volum al sau, si prima vizita la Cotroceni, in 2004, cand Traian Basescu i-a propus functia de ministru al Educatiei.

"Sustinerea pe care am primit-o si toate eforturile realizate in toamna lui 2014 m-au ajutat sa ma intorc la Palatul Cotroceni la 10 ani dupa ce calcasem pentru prima data acolo, tot intr-un birou prezidential.

La Cotroceni am fost prima data in decembrie 2004, cand Traian Basescu mi-a propus sa fiu ministrul Educatiei. Guvernul s-a format, la vremea respectiva, intre Craciun si Anul Nou. Am avut atunci o discutie de cateva ore, la finalul careia am refuzat propunerea", scrie Klaus Iohannis in noua sa carte.

Seful statului mai arata ca si-a dorit sa faca din Sibiu o Capitala Culturala si ca, in acea perioada, tocmai intrase in parcursul pentru statutul de Capitala Culturala. "Incepusem sa elaboram documentatia pentru aplicatie si nu am vrut sa abandonez acel proiect. Am spus nu propunerii fostului presedinte si nu mi-a parut niciodata rau. Iar Sibiul chiar a devenit Capitala Culturala, o imensa reusita.

La 10 ani dupa acea intalnire, reveneam la Cotroceni, tot la final de decembrie, de data aceasta in calitate de presedinte al tarii", mai povesteste Iohannis in noua carte.

Lui Victor Ponta i-a jucat feste propria biografie politica

Klaus Iohannis face referire si momentul ultimei confruntari televizate din turul al doilea al alegerilor prezidentiale.

"In seara aceea, insa, cand jocul politic intrase abrupt in ultima sa faza, spre finalul emisiunii adversarul meu a scos din maneca un as uzat, cu care incerca sa inchida discutia: vechea poveste cu mine in rol de continuator al politicii lui Traian Basescu.

Victor Ponta uitase insa niste detalii si mai vechi: pe el il numise Traian Basescu premier, in vreme ce pe mine ma refuzase. Memoria ne joaca tuturor feste uneori. Lui Victor Ponta i-a jucat feste propria biografie politica", scrie seful statului.

Nu exista o scoala pentru presedinti

Seful statului scrie si despre rolul sau ca presedinte, afirmand ca si-a asumat, din start, o abordare care sa concilieze si sa integreze si ca isi doreste sa fie "un presedinte care pune in practica o calitate esentiala: abilitatea de a sti cand trebuie neindoios sa intervina, in contextul in care derapajele de la statul de drept o cer, dar si cand trebuie sa nu se amestece in jocul politic".

"Adevarul este ca fiecare analist politic interpreteaza rolul presedintelui intr-o cheie proprie. Nu cred ca exista doi analisti care sa vada lucrurile identic. Evident ca si eu interpretez acest rol in maniera proprie. Multi nici nu isi dau seama ca, atunci cand proiecteaza asteptari despre prestatia unui presedinte, sunt, de fapt, influentati de un model din trecut.

Pentru ca timp de 10 ani s-a exersat in forta un anumit tip de intelegere a functiei prezidentiale, cu siguranta ca multi considera firesc un asemenea model, probabil pentru ca nu au cunoscut un altul. Se poate ca unii, chiar inconstient, sa isi doreasca acelasi model", scrie Klaus Iohannis.

El mai arata ca exista foarte multe alte moduri de a fi presedinte, permise de cadrul constitutional din Romania.

"Eu am asumat, din start, o abordare care sa concilieze si sa integreze. Cu toate acestea, nu m-am grabit sa monopolizez o anumita cale. Intr-o pozitie noua si de o asemenea amploare este mai intelept sa cauti cu rabdare cele mai bune pozitionari. Nu exista o scoala pentru presedinti si nu poti sa inveti sa fii presedinte inainte chiar de a fi propriu-zis presedinte. Aceasta este o alta poveste care s-a vehiculat in campanie", mai spune actualul sef al statului.

Iohannis mai scrie ca "unii candidati s-au considerat atat de bine pregatiti, incat si-au imaginat ca, in calitate de viitori presedinti, vor sti totul despre modul in care vor umple acest rol".

"Asa ceva este exclus. Un mandat de presedinte se defineste in ani, nu in cateva zile. Niciun presedinte de stat nu a definit in doar cateva zile un anumit fel de a ocupa rolul sau de a crea o viziune. Fiecare sef de stat isi pune amprenta personala pe functia pe care o ocupa, elaborand, in timp si cu atentie, un stil prezidential.

Cadrul in care presedintele isi elaboreaza maniera personala de exercitare a functiei este acela constitutional, dar seful statului are suficient spatiu care ii permite sa se implice in viata politica", se mai arata in carte.

"Consider ca Romania, in faza actuala, are nevoie de un model de practica politica mai constient de responsabilitatea cu care alegatorii si-au investit alesii, unul care insufla respect si incredere", mai apreciaza in carte presedintele Romaniei.

Sotia mea nu va renunta la invatamant, o pasioneaza ceea ce face

Seful statului povesteste in noua carte si despre sotia sa, despre decizia acesteia de a continua sa predea in invatamant, dar si despre modul in care se implica in rolul de Prima Doamna.

"Cred ca este prima data, dupa multi ani, cand publicul pare sa aiba asteptari de la Prima Doamna; acest lucru este, probabil, o consecinta a deschiderii cu care am fost ales, dar i se datoreaza si felului de a fi al sotiei mele. Nici evolutia societatii romanesti nu trebuie exclusa cand discutam despre acest subiect", scrie Iohannis.

El afirma ca "simpatia cu care este primita Carmen peste tot pe unde mergem ii incurajeaza si ii bucura nespus pe amandoi".

"Nu cred ca Prima Doamna trebuie sa fie o anexa a presedintelui, nici nu cred ca il poate inlocui pe acesta. Sotia mea poate sa ma sustina insa in toate demersurile mele, sa contribuie la o mai buna receptare a ideilor pe care le imbratisam, sa creeze o legatura mai stransa cu anumite segmente ale societatii si, de ce nu, sa se implice, de exemplu, in diverse campanii educationale sau in sprijinirea tinerelor talente", considera presedintele.

El spune ca sotia sa are multe calitati de persoana publica si a luat parte impreuna cu el la evenimente protocolare, dar continua sa predea limba si literatura engleza la Colegiul National Gheorghe Lazar din Sibiu.

"A venit, insa, adeseori la Bucuresti. Cand au avut loc evenimente la care a putut sa participe, a venit si a stat in Capitala, dar nu s-a mutat permanent. Preda in continuare, munca ei ii aduce multa bucurie.

Este adevarat ca dupa vacanta intersemestriala si-a redus norma la jumatate, ca sa poata jongla mai usor cu noile cerinte, insa nu va renunta la predat. Nu s-a pus niciodata aceasta problema si niciunul dintre noi nu a fost de parere ca trebuie sa se desparta cu totul de scoala.

Nu vedem utilitatea unei astfel de decizii. Pe ea o pasioneaza ceea ce face si vrea sa ramana conectata cu munca de la catedra. Singurele aspecte mai solicitante sunt drumurile, de la Sibiu la Bucuresti si inapoi. Nu ni se pare insa ca posibilitatea de a preda la un liceu din Bucuresti este o varianta care poate fi luata in calcul", mai scrie Iohannis.

Cartea presedintelui Romaniei "Primul pas" are aproape 300 de pagini si apare saptamana viitoare la Editura Curtea Veche.

Sursa: ziare.com
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii