ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-01-2012, ora 15:29

Ce sanse mai ai sa prinzi un credit "Prima Casa" in 2012?

Articol de Madalina Irimia

Romanii vor mai avea acces la imprumuturile programului guvernamental si in acest an. Desi noile reguli BNR, ce vor fi implementate curand, le impun unele limitari, acestea pot fi ocolite.

Avansul mic, de doar 5% din valoarea achizitiei, si cele mai scazute dobanzi, la nivel istoric, de pe piata, fac din creditele din programul guvernamental "Prima Casa" de departe cea mai buna oferta de imprumut ipotecar la care au avut vreodata acces romanii.

Bancile mai au la dispozitie fonduri de circa un miliard de euro pentru aceste imprumuturi. Astfel garantiile de stat neutilizate sunt de 500 de milioane de euro, iar pentru aceasta a patra faza a programului, statul si bancile contribuie in mod egal la garantarea creditelor.

"Daca se pastreaza actualul ritm de primire a dosarelor, care a fost in decembrie 2011 de 100 de dosare pe zi, estimez ca plafonul de garantii din Prima Casa se va epuiza spre sfarsitul anului", a spus Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

In cei trei ani de functionare, programul a atras 85% din debitorii de pe segmentul creditelor ipotecare, spune Sara­met. Odata cu implementarea, in primele luni ale anului, a noului regulament al BNR privind creditarea persoanelor fizice, ponderea celor care acceseaza un credit "Prima Casa" ar putea creste. Asta deoarece noile norme, care impun conditii mai dure de creditare, nu afecteaza si programul guvernamental.

Cu toate acestea, indirect, regulamentul va avea un efect asupra unora din debitorii din "Prima Casa". Mai precis, este vorba de cei care isi asigurau avansul de cateva mii de euro printr-un credit de nevoi personale. Potrivit noilor norme ale BNR, persoanele care vor sa acceseze un credit de acest tip in valuta nu il vor mai putea obtine fara garantii.

In schimb, au explicat pentru EVZ specialistii din piata, acestia pot lua usor un credit in lei, negarantat, si pe o perioada de maximum cinci ani. Potrivit lui Traian Stancu, directorul comercial al brokerului de credite Kiwi Finance, daca in prezent creditele de consum pe termen de zece ani au o valoare medie de 6.000 de euro (echivalent in lei), dupa intrarea in vigoare a noului regulament, suma care va putea fi accesata se va reduce la 4.000 – 4.500 de euro (echivalent in lei), pe maximum cinci ani.

Integral pe EVZ.ro

Foto: evz.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii