ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
25-09-2014, ora 09:40

Ce risti daca verifici email-ul de serviciu seara si in week-end?

Articol de Madalina Irimia
Verifici de acasa email-ul de serviciu sau primesti in week-end telefoane legate de serviciu? Aceste actiuni, aparent inofensive, iti pot afecta negativ sanatatea, arata un studiu realizat in Germania.

Studiul a fost efectuat pe 57.000 de persoane din Europa, dintre care jumatate lucrau in afara programului normal de lucru – o tendinta incurajata de accesul facil la documente de serviciu, cu ajutorul smartphone-urilor si al tabletelor.

Ce au constatat cercetatorii? Persoanele care lucrau seara si in week-end aveau sanse mai mari de a se plange de insomnii, dureri de cap, oboseala, anxietate si probleme gastro-intestinale.

De asemenea, munca in afara programului normal de lucru era asociata cu probleme musculare si cardiovasculare, au constatat cercetatorii din cadrul Society for Labour, Industrial and Organizational Psychological Research din Oldenburg, Germania.

Ei au facut un apel la instituirea unor reglementari mai stricte, care sa impiedice invadarea vietii personale de catre problemele de serviciu.

Progresul tehnologic, au explicat ei, a dat nastere unei culturi ce pretinde oamenilor sa fie permanent disponibili pentru treburi de serviciu. insa timpul liber, lipsit de orice preocupare pentru serviciu, este esential pentru recuperarea organismului, spun autorii studiului, care si-au publicat concluziile in jurnalul Chronobiology International.

Chiar si un volum mic de munca suplimentara, in afara orarului stabilit, poate provoca probleme de sanatate, a explicat dr. Anna Arlinghaus, expert in sanatate publica si conducator al studiului.

Un studiu anterior, realizat de compania Pixmania in 2012, arata ca accesul la un smartphone „lungeste” cu doua ore ziua de munca.

In ultimii ani, mai multe companii germane – printre care Daimler, Volkswagen, Deutsche Telekom – au implementat politici si tehnologii menite sa impiedice transmiterea catre angajati a mesajelor email pe probleme de serviciu, seara dupa orele de serviciu, in week-end si in perioada concediilor.

In Franta au fost introduse, chiar de la nivel guvernamental, reguli similare, care sa protejeze persoanele ce lucreaza in domenii digitale si de consultanta de mesajele pe probleme de serviciu, in afara orelor de program. Guvernul german ia si el in calcul implementarea unor masuri similare.

Sursa: descopera.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii