ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-07-2014, ora 11:06

Ce poti sa faci cu diploma in tara care a inventat Bacalaureatul. Tara care te lasa sa promovezi si daca iei ZERO la o proba

Articol de Cristian Amariei

Francezii l-au inventat, romanii l-au picat. Bacalaureatul s-a nascut in Evul Mediu, o epoca vestita pentru inventivitatea in materie de torturi. In veacul al XIII-lea, Universitatea din Paris, una dintre primele institutii de acest fel din Europa (prin comparatie prima universitate din Romania, cea din Iasi, a fost infiintata abia in 1860), a creat titulatura de “baccalarureus” sau “baccalarius”. Un “baccalarius” era un student ceva mai avansat, care facea cam acelasi lucru ca un preparatorul universitar de azi.

Cuvantul “baccalarius” nu a fost insa creat de universitarii parizieni, ci preluat din limba latina folosita in Evul Mediu, unde desemna un cavaler mai sarac. Mai precis, un cavaler a carui principala proprietate era o ferma de vaci – “bacca”, cum li se mai spunea in latina medievala, in loc de “vacca”. Practic, “bacalaureat” insemna initial “cel care mergea cu vacile la pascut”, un sens nu tocmai strain celor care pica acum bacul.

Adevaratul inventator al bacalaureatului modern e insa Napoleon. In 1808, imparatul Frantei a instituit sistemul celor trei mari examene – bacalaureat, licenta, doctorat – sistem care, in liniile sale principale, functioneaza si azi. Iar de picat s-a picat inca de pe atunci: primul bac, cel din 1809, a fost trecut doar de 32 de tineri francezi , dintre care 31 la “litere” – uman, cum am spune azi.

Pentru mai bine de un secol, bacalaureatul din Franta a fost elitist – il treceau doar copii straluciti sau cei care aveau parinti instariti – si misogin – fetele care dadeau acest examen puteau fi numarate pe degetele de la o mana . Sistemul actual dateaza din anii ’60, cand in invatamantul din Franta au disparut distinctiile intre elevi saraci si bogati. Nu e un sistem simplu, dar e interesant, dat fiind ca sistemul francez de invatamant a fost de-a lungul timpului principala inspiratie pentru cel romanesc

Dupa cea mai recenta reforma a invatamantului (2005), bacalaureatul din Franta este de trei tipuri: general, profesional si tehnologic. Toate trei permit continuarea studiilor la o universitate, insa cel profesional e destinat tinerilor care vor sa intre cat mai repede pe piata muncii iar cel tehnologic e mai degraba echivalentul absolvirii unui liceu vocational din Romania. In termeni mai pragmatici, bac-ul tehnologic si cel profesional sunt pentru copiii din familii sarace, care trebuie sa iasa cat mai rapid “pe leafa”, nu sa piarda vremea in scoli.

Integral pe stirileprotv.ro

Foto: antena3.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii