A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1735958696.5578.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce pericole poate ascunde periuta ta de dinti
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SPORT
27-10-2016, ora 09:09

Ce pericole poate ascunde periuta ta de dinti

Articol de Madalina Irimia
Un obiect atat de banal precum periuta de dinti ar putea ascunde numeroase pericole pentru starea ta de sanatate.

Potrivit specialistilor, perisorii acesteia pot constitui gazde perfecte pentru bacterii si microbi ce pot creste riscul instalarii anumitor afectiuni.

Afla cat de murdara poate fi periuta ta de dinti si ce trebuie sa faci pentru ca acest obiect esential igienei tale sa fie corect intretinuta si sa nu te imbolnaveasca!

Pericolele ascunse din periuta de dinti

„Periuta de dinti acumuleaza, de fiecare data cand o folosesti, numeroase microorganisme din cavitatea bucala”, spune medicul dentist Sharon Cooper.

Virusurile si bacteriile din gura pot rezista pe suprafata perilor mai multe saptamani, putand duce la aparitia infectiilor la nivelul cavitatii orale, mai ales daca prezinti rani gingivale sau carii, adica locuri in care microorganismele pot patrunde.

Deoarece periutele de dinti nu sunt comercializate in ambalaje sterile, e foarte posibil sa o cumperi deja infectata cu bacterii, se arata intr-un raport al Asociatiei Americane de Stomatologie.

Cum trebuie curatata si depozitata periuta de dinti

Spalandu-te pe dinti zi de zi, e foarte probabil sa nu acorzi atentia cuvenita indispensabilei periute de dinti. Cu toate acestea, este esential sa o cureti temeinic dupa fiecare periaj, iar acest lucru se face foarte simplu:

Spal-o bine sub jet de apa, pana cand perisorii sunt curati si urmele de pasta de dinti dispar complet. Daca suferi de boli autoimune sistemice (poliartrita reumatoida, spondilita anchilozanta, lupus eritematos sistemic, sclerodermie sistemica, artrita psoriazica, artrita reactiva, boala Crohn, rectocolita ulcerohemoragica etc.), ar trebui sa iti speli periuta in apa de gura cu proprietati antibacteriene, pentru a elimina toate amenintarile la adresa sanatatii tale.

Curat-o in profunzime cu ajutorul solutiilor speciale. Unele dintre ele utilizeaza lumina ultravioleta pentru a distruge eficient microorganismele care salasluiesc in perisori.

Depoziteaz-o corespunzator – nu o arunca pur si simplu intr-un pahar de pe chiuveta sau intr-un dulap, ci ai grija sa fie la distanta fata de vasul de toaleta si intr-un loc aerisit.

De asemenea, nu o lasa cu perii „descoperiti”, ci acoper-o cu un capacel special care o protejeaza de praful si de microorganismele din atmosfera, dar care permite in acelasi timp patrunderea aerului in peri, prevenind astfel aparitia mucegaiului si dezvoltarea bacteriilor.

Unele periute de dinti electrice se cumpara la pachet cu o cutiuta speciala pentru pastrarea capetelor periutei electrice, nu o ignora, foloseste-o!

La ce interval trebuie schimbata periuta de dinti

Periuta de dinti trebuie schimbata o data la 3-4 luni, dar chiar si mai devreme, mai ales daca ai carii sau infectii la nivelul cavitatii orale. De asemenea, daca periuta ta de dinti este „ciufulita”, schimb-o cu una noua, dar tine cont si de faptul ca s-ar putea sa aplici o presiune prea mare pe dinti in timpul periajului. De asemenea, e bine sa stii ca o periuta deteriorata nu-ti va mai curata corespunzator dintii si gingiile.

Aceleasi reguli sunt valabile si in cazul in care folosesti o periuta de dinti electrica. Daca perii dau semne de uzura, schimba capul periutei.

Un alt aspect important, dar care este deseori ignorat: nu folosi niciodata periuta altcuiva, indiferent ca este vorba despre iubitul tau sau despre alta persoana apropiata. Impartirea periutei de dinti presupune transferul salivei si al bacteriilor persoanei respective in cavitatea ta orala. Astfel, te poti trezi cu carii chiar daca te speli pe dinti zilnic si urmezi constiincios toate regulile periajului dentar. Cariile sunt considerate afectiuni de natura infectioasa – un motiv in plus sa nu iti imparti periuta
cu nimeni altcineva.

Sursa: csid.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii