ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
12-07-2016, ora 09:07

Ce pericole ascund jeleurile

Articol de Madalina Irimia
Asociatia Pro Consumatori (APC) a achizitionat, in ultima decada a lunii iunie anul curent, 44 de sortimente de jeleuri din marile structuri comerciale (hipermarketuri/supermarketuri), in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia in ceea ce priveste continutul acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii micilor consumatori. Studiul a fost realizat de catre o echipa de experti ai APC, coordonati de catre conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Ingredientele regasite in compozitia jeleurilor analizate sunt urmatoarele: sirop de glucoza, zahar, sirop de zahar invertit, dextroza, fructoza, apa, concentrat de fructe si plante, extract de soc, suc de portocale, suc concentrat de morcov negru, suc de mere fabricat din concentrat, adaos de vitamine, concentrat de hibiscus si morcov, extract radacina turmeric, gelatina, gelatina de porc, gelatina de vita, pectine, ulei vegetal de cocos, ulei vegetal de palmier, ulei de shea, amidon din porumb, amidon din grau, substante de aromatizare, faina de grau, ceara vegetala, arome si aditivi.

La 91% dintre produsele analizate s-au identificat arome artificiale in compozitia acestora. Numai la 4% dintre produsele analizate s-au folosit arome identic naturale, iar la 5% dintre produse s-au folosit substante de aromatizare, fara a se preciza natura acestora.

 Un alt aspect examinat in cadrul studiului a fost si analiza produselor din punct de vedere al primelor 3 ingrediente din compozitia acestora
Ce ingrediente au jeleurile

Ingredientele produselor alimentare trebuie mentionate in ordinea descrescatoare a cantitatii lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiza a primelor 3 ingrediente prezente pe eticheta (ingredientele aflate in cantitatea cea mai mare) si au reiesit urmatoarele:

-La 64% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de siropul de glucoza, iar la 36% dintre produsele analizate, primul ingredient este reprezentat de catre zahar.
-La 59% dintre produsele analizate, zaharul este cel de-al doilea ingredient, urmat de siropul de glucoza cu 25%, faina de grau cu 12% si apa cu 4%;
-La 36% dintre produsele analizate, cel de-al treilea ingredient este reprezentat de catre apa, urmat de gelatina cu 27%, siropul de glucoza cu 11%, pectine cu 9%, suc de fructe cu 7%, dextroza cu 5% si amidon de porumb cu 5%.

Studiul trage un semnal de alarma asupra pericolelor pe care zaharul adaugat in alimentele destinate copiilor cu varste mici il are asupra sanatatii acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarata de catre producatori depaseste cantitatea de 15 grame zahar per 100 grame de produs, incalcandu-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor.

Cantitatea de zahar adaugat in sortimentele de jeleuri analizate variaza intre 7 si 14 lingurite de zahar per 100 grame produs, adica intre 43 de grame zahar si 85 de grame zahar per 100 grame produs. Continutul ridicat de zahar din acest tip de produs explica si valoarea energetica ridicata, aceasta variaza intre 307,4 kcal si 382,5 kcal. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda ca cel mult 10% din aportul zilnic de energie pentru adulti si copii sa provina din zaharuri libere, ceea ce inseamna aproximativ 25 de grame de zahar pe zi.

De ce pot fi periculoase jeleurile

Una dintre cele mai controversate teme de discutie din ultima vreme este obezitatea la copii. Daca pana acum doar americanii erau „acuzati” de obezitate, in prezent problema a inceput sa se manifeste si in randul europenilor si, din pacate, afecteaza din ce in ce mai multi copii.

In cele 44 de produse analizate s-au identificat 34 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: acid citric, albastru briliant FCF, antocianine, albastru patent V, acid malic, acid lactic, acid ascorbic, agar-agar, beta-apo-8 carotenal, beta caroten, briliant blue, bicarbonat de sodiu, ceara de albine, ceara de carnauba, complexe de cupru ale clorofilinelor, curcumina, carmin, citrat de sodiu, caramel sulfit de amoniu, caramel simplu, citrat trisodic, carbon vegetal, dioxid de titan, extract de ardei rosu, gelatina, glicerol, guma gellan, mono si digliceride ale acizilor grasi, rosu allura, luteina, sunset yellow, sorbitol si selac.

La 47% dintre produsele analizate s-au folosit coloranti sintetici. Colorantii sintetici (caramel cu sulfit de amoniu, albastru patent V, albastru briliant FCF, rosu allura, sunset yellow) pot provoca reactii alergice, modificari cromozomiale, tulburari de respiratie, dermatite si au potential cancerigen. Produsele alimentare care contin coloranti sintetici nu sunt recomandate copiilor.

​„Jeleul traditional este un preparat dulce facut din suc de fructe fiert cu zahar si care are un aspect gelatinos. Jeleurile industriale nu au nimic in comun cu jeleurile traditionale, nefiind altceva decat amestecuri de pectine (E440) sau gelatine (E441), uleiuri, apa, arome, cantitati infime de suc/concentrat din fructe (0,2% si 7,5%) la numai 48% dintre produsele analizate, aditivi alimentari si zahar in exces sub diverse forme.

Aportul ridicat de zahar in alimentatia din primii ani de viata a unui copil genereaza probleme mari de sanatate, cum ar fi obezitatea, care aduce si alte probleme de sanatate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si diabet zaharat de tip 2. Deci, consumul excesiv de zahar dauneaza grav sanatatii. Este mesajul pe care il auzim de cativa ani, insa foarte putini dintre noi il inteleg, deoarece nu au cunostinte elementare de nutritie. Aceste produse sunt lipsite de nutrienti, genereaza impresii olfactive artificiale si nu au valoare biologica. in baza studiilor realizate in cadrul unor universitati si institutii medicale de prestigiu, expertii in nutritie si medicii pediatri nu recomanda folosirea acestor produse in alimentatia copiilor, dar nici in cea a adultilor cu afectiuni medicale precum boli cardiovasculare, metabolice si neurovegetative. Avand in vedere numarul mare de substante chimice din astfel de produse, solicitam mentionarea pe eticheta a unui mesaj de atentionare de tipul A NU SE CONSUMA DE CATRE COPII.” a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Sursa: csid.ro
     
Tag-uri: pericol, jeleuri, sanatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii