A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719817208.7443.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce parere au specialistii din economie fata de scaderea TVA la alimente
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
08-04-2015, ora 09:56

Ce parere au specialistii din economie fata de scaderea TVA la alimente

Articol de Madalina Irimia
Specialistii din mai multe sectoare ale economiei romanesti apreciaza ca reducerea TVA la alimente de la 24% la 9% , de la 1 iunie 2015, anuntata, marti, de Guvern, va avea efecte pozitive in cel putin patru directii relevante ale societatii: pentru consumatori, pentru industria alimentara, pentru fermierii romani si pentru bugetul de stat, care asigura functionarea institutiilor si a serviciilor de baza pentru populatie, potrivit HotNews.ro.

Seful Romalimenta, Sorin Minea, a sustinut ca, imediat, preturile la alimente vor scadea, cu toate cele 15 puncte procentuale de reducere a TVA.
"In dimineata urmatoare dupa reducerea TVA, se va simti scaderea de pret, in buzunarul consumatorilor. Cu 15% vor scadea preturile, pentru ca TVA nu face parte din pret, ci este pus peste pret. Deci daca astazi scade TVA, maine scade pretul cu 15 procente", a declarat Sorin Minea.

Seful Romalimenta a recunoscut, insa, ca intr-un interval de doua-trei luni scaderea preturilor la alimente se va mai atenua, odata cu reasezarea pietei, insa foarte putin.
"Ca sa lucrez eu pretul, mi-ar mai trebui inca cel putin o luna. in final, peste doua-trei luni, nu vor fi 15 procente, dar tot vor fi cel putin 10-12 procente de scadere", a mai spus Minea.

In schimb, reprezentantul procesatorilor de lapte recunoaste ca reducerea de preturi va fi sub diferenta de TVA.

"Imediat se va vedea reducerea TVA in pretul alimentelor. Nu pot sa exagerez chiar asa, cu 15 puncte, pentru ca obiectivul a fost, in primul rand, sa salvam industria alimentara, in Romania, in concurenta cu celelalte fabrici din Europa. Dar eu zic ca un 10% minimum se va simti in buzunarul consumatorului, pentru ca cine nu vinde, nu ramane pe piata si, ca sa vinzi, trebuie sa vinzi ieftin", a spus Dorin Cojocaru, presedintele APRIL.

Pe de alta parte, specialistul in taxare, Gabriel Biris, considera ca "reducerea TVA la alimente este foarte mare si, in mod sigur, mare parte din ea, se va vedea la raft, imediat".

"Probabil ca scaderea de 15 puncte procentuale se va vedea, intr-o buna masura, in pretul final al alimentelor", a mai spus el.

Avocatul a mai explicat ca la paine, reducerea TVA la 9% nu s-a vazut prea mult, in pretul final al painii, pentru ca, oricum, preturile sunt destul de reduse la acest produs, insa la carne sau la branzeturi ieftinirile se vor vedea.

"La paine a fost altceva, pentru ca la paine vorbim despre valori foarte mici. La o paine care poate sa coste doi lei, cat sa scada pretul, ca iti da cu virgula si nici n-ai cum sa dai rest cativa banuti. Vorbim de valori atat de mici, incat rotunjirile nu prea pot fi facute practic. in schimb, la carne e cu totul altceva. si mai ales, cand vorbim despre supermarket, unde preturile sunt cu zecimale, probabil ca scaderea de pret se va vedea direct", a mai comentat Biris.

Foto: realitatea.net
     
Tag-uri: alimente, tva, specialisti
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii