STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
01-06-2016, ora 09:55
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Ce modificari aduce 1 iunie: schimbari de taxe, liber la munca in Elvetia, noi reguli in fotbal
Articol de Madalina Irimia Prima zi de vara vine cu o serie de modificari de natura fiscala, cu noi reguli in fotbalul international, dar si cu deschiderea pietei muncii din Elvetia pentru romani si bulgari.
De la inceputul lunii iunie, romanii care nu realizeaza venituri nu vor mai fi obligate la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) si vor putea achita sumele datorate abia in momentul spitalizarii. Tot de la 1 iunie cetatenii romani vor putea sa lucreze in mod liber in Elvetia.
Romanii fara venituri nu vor mai fi obligati sa plateasca CASS
Persoanele care nu realizeaza venituri nu vor mai fi obligate la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) si vor avea doua variante pentru achitarea acesteia, stabileste un act normativ care intra in vigoare la inceputul lunii iunie.
Concret, potrivit documentului care modifica prevederile Codului fiscal in acest sens, cei fara venituri vor putea opta intre plata lunara a CASS, situatie in care vor avea de achitat peste 800 de lei pe an, si plata doar in momentul in care vor accesa serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate, caz in care vor scoate din buzunar aproape 500 de lei.
Persoanele fizice care nu realizeaza venituri si care nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei, precum si cele care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, vor putea opta sa plateasca CASS lunar sau la data la care au nevoie de servicii medicale.
Practic, de joi incepand, atunci cand noile prevederi vor intra in vigoare, cei fara venituri vor scapa de obligativitatea platii CASS, masura anuntata de Guvern de la inceputul anului, dar care a fost mentinuta pana acum in Codul fiscal aplicabil de la 1 ianuarie.
Liber pentru romani pe piata muncii din Elvetia
Ultima bariera pe piata muncii a cazut pentru romani. De la 1 iunie cetatenii romanii si cei bulgari vor putea sa lucreze in mod liber in Elvetia.
De la 1 iunie cetatenii romani si cei bulgari vor putea sa lucreze in mod liber in Elvetia. Nu vor mai fi cerute permise de munca si sunt eliminate si asa-numitele contingente (un numar limitat de permise pentru sejur pe termen scurt si pentru sejur pe termen lung in confederatie).
La 31 mai, expira perioada de tranzitie de sapte ani pentru cetatenii romani si bulgari stipulata in Protocolul II al Acordului privind libera circulatie a persoanelor intre UE si Confederatia Elvetiana, care a intrat in vigoare la 1 iunie 2009.
Elvetia ar putea acorda un venit minim garantat de 2.500 de franci pe luna tuturor cetatenilor adulti, fara sa-i intrebe nimic. Asta inseamna cam 2.300 de euro.
Schimbari majore in fotbal
Singura institutie care poate schimba regulile din fotbal, International Football Association Board, a decis sa aduca 95 de modificari la regulamente care intra in vigoare in prima zi de vara. Cele mai importante schimbari din totalul de 95:
- Lovitura de start va putea fi executata in orice directie, chiar si in spate, nu doar in fata. Totusi, niciun jucator al echipei care da lovitura de start nu poate stea in jumatatea adversa
- Daca un fotbalist ramane fara gheata in timpul meciului, poate juca asa pana la urmatoarea oprire a meciului
- Un fotbalist care a primit ingrijiri medicale pe teren nu mai trebuie sa iasa apoi pe margine daca tratamentul a durat mai putin de 20 de secunde.
-Jucatorii care fac o fenta in momentul in care executa un penalty vor primi cartonas galben si se va dicta lovitura libera indirecta
- Arbitrii pot arata cartonas rosu unui jucator pe tunelul de acces, inainte ca meciul sa inceapa. Totusi, acesta va putea fi schimbat si se va juca 11 contra 11
- Loviturile libere dupa un ofsaid vor fi executate din locul in care jucatorul aflat in afara jocului a atins mingea. Pana acum se executa din locul in care jucatorul a fost surprins in ofsaid
- De acum inainte, daca un jucator faulteaza in careu un adversar care este intr-o situatie iminenta de a marca, va primi doar cartonas galben, daca se dovedeste ca a vrut sa joace mingea.
Sursa: realitatea.net
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email