A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727675787.0202.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce masuri vrea sa ia ministrul Justitiei in cazul „scriitorilor” din inchisori
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
07-01-2016, ora 10:21

Ce masuri vrea sa ia ministrul Justitiei in cazul „scriitorilor” din inchisori

Articol de Cristian Amariei
Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a declarat, miercuri, ca va dispune masuri deloc blande daca va constata, in urma unei analize asupra lucrarilor publicate de detinuti, ca legea a fost incalcata sau aplicata defectuos in aceasta privinta.
Raluca Pruna a precizat, miercuri, la Digi24 ca prevederea legala privind reducerea pedepsei cu inchisoare pentru publicarea de lucrari stiintifice dateaza din 1969 si a fost mentinuta, in prezent regasindu-se in Legea 254/2013 privind executarea pedepselor.

"Problema nu este prevederea in sine, ci problema este modul in care o anumita procedura a fost aplicata", a spus Pruna, aratand ca, din 2007 in 2010, la nivelul sistemului penitenciar din Romania, a fost o lucrare pe an scrisa, in 2011 au fost trei lucrari, in 2012 - sase, 2013 - 11, 2014 - 69, iar in 2015 se atinge un varf, cu 331 de lucrari stiintifice.

Ea a amintit ca a solicitat Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP) si a dat publicitatii lista cu titlurile publicate de la inceputul anului 2013, la sfarsitul anului 2015. .

"Ramane ca fiecare dintre noi sa judece daca o lucrare care se numeste „Zborul unui suflet gol” sau „Biruinta in suferinta” poate fi calificata lucrare stiintifica", a spus Pruna.

Ea a aratat in continuare ca exista un regulament de aplicare a Legii 254/2013 si o decizie adoptata de directorul general al ANP in 2011 care prevede intr-un mod foarte detaliat care este procedura de urmat in situatia in care un detinut doreste sa scrie o lucrare stiintifica. Printre altele, procedura cere ca persoana respectiva sa ataseze cererii sale o recomandare de la un profesor universitar sau un conferentiar care atesta importanta temei alese pentru domeniul stiintific respectiv.

Ministrul a anuntat ca a cerut sa i se puna la dispozitie toate aceste recomandari scrise pentru lucrarile din 2015.

"Fac o analiza foarte serioasa, in primul rand plecand de la faptul ca din 2013 asistam la o crestere absolut impresionanta a numarului de lucrari si doresc impreuna cu ANP sa inteleg cum s-a aplicat aceasta procedura. si sigur ca, in situatia in care voi constata ca ea s-a aplicat defectuos sau cu incalcarea legii, doresc sa asigur pe toata lumea ca nu am sa fiu deloc timida in a propune masuri pe care legea mi le pune la dispozitie. (...) Pentru asta am dispus o analiza, pentru a dispune niste masuri care, repet, nu vor fi blande deloc. Cer ingaduinta pentru a face aceasta analiza care va fi finalizata cat de curand pentru ca stiu care este asteptarea publica. Cred ca avem o problema majora", a spus ministrul Justitiei.

Totodata, ea a aratat ca problema poate fi solutionata prin aborgarea dispozitiei respective din Legea 254/2013, prin ordonanta de urgenta, sau pur si simplu prin aplicarea regulamentului asa cum este el in vigoare.

"Am cerut ANP sa transmita in teritoriu la sefii de penitenciare o adresa in care sa ceara nimic altceva decat pur si simplu aplicarea unor reguli care, repet, sunt aici din 2011. (...) Ceea ce pot sa va promit este ca in 2016 nu numai ca cifra nu va creste, eu sper ca cifra sa coboare, sa fim in curba aceea a lui Gaus si sa coboram la nivelul, daca nu reusim sa abrogam aceasta dispozitie, sa coboram la numarul rezonabil - o lucrare stiintifica in penitenciar intr-un an cred ca este o cifra rezonabila. Putem sa ne gandim ca cineva care are ceva de spus pentru avansarea stiintei in lume poate sa scrie o lucrare. Ca 331 de lucrari sunt scrise si ca ele sunt considerate stiintifice, am indoieli", a mai spus Pruna.

Potrivit unor date transmise de Administratia Nationala a Penitenciarelor, la solicitarea Ministerului Justitiei, in perioada 2013-2015, 188 de detinuti au scris si publicat peste 400 de carti.

Potrivit articolului 96 alineatul 1 din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor, "pedeapsa care este considerata ca executata pe baza muncii prestate sau a instruirii scolare si formarii profesionale, in vederea acordarii liberarii conditionate, se calculeaza dupa cum urmeaza: (...) f) in cazul elaborarii de lucrari stiintifice publicate sau inventii si inovatii brevetate, se considera 30 de zile executate, pentru fiecare lucrare stiintifica sau inventie si inovatie brevetate".

Sursa: gandul.info
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii