A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1731803672.4234.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce masuri au luat germanii, slovenii sau austriecii ca sa opreasca scumpirea benzinei ?
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

ECONOMIC
05-05-2012, ora 16:16

Ce masuri au luat germanii, slovenii sau austriecii ca sa opreasca scumpirea benzinei ?

Articol de Cristian Amariei

Un litru de benzina este cu peste 7% mai scump acum decat in prima zi a anului in timp ce pentru un litru de motorina consumatorul roman trebuie sa plateasca mai mult cu circa 5% fata de 1 ianuarie 2012, asta dupa ce Petrom, liderul pietei de carburanti a decis scumpirea combustibililor cu 6 bani pe litru. Inainte de aceasta noua scumpire, Petrom mai aplicase o majorare de pret pe data de 24.04.2012. Alte state europene au pus insa in aplicare anumite masuri prin care cauta sa mai potoleasca ritmul accelerat al scumpirii carburantilor.

De exemplu, guvernul german a aprobat miercuri infiintarea unei institutii de supraveghere a preturilor carburantilor, in incercarea de a pune capat tendintei ascendente a acestora, potrivit AFP.

Operatorii a celor aproximativ 14.700 de benzinarii din Germania vor fi obligati sa informeze in detaliu cand si in ce masura vor creste sau vor reduce preturile.

De asemenea, acestia trebuie sa precizeze la ce pret si in ce cantitate au achizitionat carburantii. In Romania, modul in care petrolistii calculeaza pretul la pompa este secret comercial.

Germanii nu sunt insa singurii care le-au pus gand rau petrolistilor. Recent, Ministrul Economiei din Austria, Reinhold Mitterlehner, a declarat ca institutia pe care o conduce intentioneaza sa stabileasca un "coridor de preturi" pentru carburanti care se va aplica in perioadele in care consumul creste, asa cum este cazul sarbatorilor.

Practic, austriecii se gandesc sa introduca o limita maxima de pret, care sa fie egala cu media preturilor practicate cu circa zece zile inainte de perioadele in care traficul este asteptat sa creasca.

Francezii se uita si inspre petrolisti, candidatul socialist la conducerea Frantei, Francois Hollande, pledand pentru inghetarea preturilor la pompa timp de trei luni. Acest ragaz le-ar permite autoritatilor franceze sa introducea o serie de masuri prin care taxele ar urma sa fie reduse in perioada in care carburanttii se scumpesc pentru ca pretul final sa fie neschimbat.

Alte state europene, cum este cazul Bulgariei, au aplicat masuri pentru a tempera apetitul petrolistilor pentru scumpiri chiar de anul trecut. Astfel, vecinii de la sud au inghetat timp de o luna pretul carburanttilor.

Slovenia aplica de un an un alt model, bazat pe o formula de calcul unic pentru pretul carburanttilor. In aceasta formula, marja petrolistilor este stabilita la un nivel maxim.

"In Slovenia, la fiecare 14 zile se calculeaza pretul carburantilor prin aceasta formula de calcul. Pretul produsului fara taxe ia in calcul densitatea produsului, o marja pentru distribuitor, care este plafonata insa la un nivel maxim, cursul de schimb anuntat de banca nationala, cotatiile mediteraneene ale produselor pre­cum si o cotizatie pe care fiecare companie petroliera o plateste ca membru al unui registru de stocuri de pro­duse", explica modul de calcul din Slovenia un re­pre­zentant al unei companii petroliere care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Practic, formula lua in calcul o serie de date de intrare care aveau acelasi nivel pentru orice companie petroliera, dar le permitea petrolistilor sa se joace cu pretul in interiorul unei marje, plafonata insa la un nivel maxim.

"Ai ca rezultat o piata controlata si mai transparenta. Acum la noi vedem ca exista tentatia de a nu sca­dea preturile cand cotatiile scad pentru ca este o cerere care totusi iti permite sa tii pretul sus. Printr-o for­mula, fiecare va sti structura de pret si va exista o pre­dic­tibilitate mare. Va fi o reactivitate mai mare in functie de cotatiile internationale", spun specialistii din piata.

Sursa: zf.ro

     
Tag-uri: Scumpire, pret, benzina, masuri
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii