ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
30-06-2016, ora 10:57

Ce mancam pe canicula – recomandari de la nutritionist

Articol de Cristian Amariei
Caldura e greu de suportat oricum, dar exista metode prin care putem contracara efectele ei asupra corpului nostru. Iar cea mai eficienta si la indemana cale e cea prin controlul alimentatiei.

„Anumite alimente pot impiedica buna functionare a sistemului digestiv si, in consecinta, ne-ar oferi o stare de caldura si agitatie suplimentara“, spune nutritionistul Alexandra Alexandru.

Deci, ce sa alegem pentru mesele de zi cu zi, pe timp de vara caniculara, si ce sa evitam?

Alimente recomandate:

Pe primul loc stau legumele si fructele de sezon, fara dubiu. Vara e perioada in care trebuie sa consumam cat mai multe alimente in stare cruda. Prin urmare, in meniul nostru trebuie sa-si faca loc zilnic, in functie de aparitia lor:

Fructe: capsune, cirese, visine, caise, piersici, nectarine, zmeura, afine, pepene galben, pepene rosu, prune, mere, pere, struguri.

Legumele ca atare sau sub forma de salata, cu dressing de ulei de masline, lamaie si sare de mare neiodata, eventual gatite la abur, in mancaruri usoare sau ciorbe reci de vara: salata verde, castraveti, rosii, ardei, dovlecei, vinete, ceapa verde, varza, conopida, fasole verde, mazare.

Alte alimente: orez integral, basmati, cu bob lung, iaurturi simple integrale (3,5% grasime) si branzeturi specifice anotimpului cald, foarte putin sarate (cas, urda etc).

Pestele, insotit de legume, echilibreaza intr-un mod sanatos dieta de vara.

Obligatoriu sporit consumul de apa oligominerala naturala, la care se adauga putina zeama de lamaie, mai ales in perioadele caniculare. Putem bea ceaiuri caldute, care duc la reglarea temperaturii corpului in mod natural.

Pont: Adaugati menta (cu efect rscoritor) si busuioc (cu efect tonifiant).

De evitat:
- Carnea grasa, la gratar si orice preparate din carne precum carnatii, mititeii, salamurile etc.
- Mancarurile grase, cu sos.
- Mancarurile si ciorbele fierbinti, cu carne grasa si/sau smantana.
- Prajelile si pane-urile.
- Branzeturile sarate, grase.
inghetata in exces si orice bautura foarte rece (nu facem decat sa ne supunem organismul unui stres suplimentar – efectul este, de fapt contrar, de supraincalzire).
Adaug: Orice bautura (sucuri imbuteliate, bauturi alcoolice, asa-zisa bere cu lamaie sau bauturile tip cidru); alimentele hipercalorice ne pot accentua senzatia de cald, de sufocare – organismul este supus oricum unei munci suplimentare data de temperatura ridicata. Corpul nostru, cand e incalzit, e asemenea unei camere in care sunt 40 de grade Celsius si am mai baga totusi niste lemne pe foc…

Sursa: unica.ro

     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii