A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719829193.1131.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Ce inseamna pentru romani traditiile de Paste: Cati merg la biserica, se spovedesc sau tin post
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
26-04-2016, ora 08:40

Ce inseamna pentru romani traditiile de Paste: Cati merg la biserica, se spovedesc sau tin post

Articol de Cristian Amariei
Pastele se apropie, dar cati romani cunoc traditiile? O pondere de 90 la suta dintre romani spun ca traditiile de sarbatori sunt importante si foarte importante pentru ei, dar putini cunosc obiceiurile specifice de Paste, arata un studiu dat publicitatii luni de IRES.

Potrivit sondajului, 97% dintre cei chestionati spun ca obisnuiesc sa sarbatoreasca Pastele. Aproape trei sferturi dintre cei chestionati sustin, insa, ca in regiunea din care provin nu exista obiceiuri traditionale de Paste si doar o cincime spun ca acest fel de traditii exista, acestia fiind cu precadere din regiunea Transilvaniei si a Banatului si din zona Moldovei.

Printre traditiile mentionate ca fiind specifice sarbatorilor pascale, cei mai multi mentioneaza: mersul la "udat"/ "stropit" (12%), mersul la biserica (9%), mersul copiilor dupa oua rosii (8%), mersul la cimitir (7%), sfintirea bucatelor la biserica (6%) sau vopsitul oualor (6%).

O pondere de 5% dintre respondenti spun se organizeaza hore in sat (5%), iar de incondeierea oualor si sacrificarea mielului vorbesc 4%.

Obiceiuri precum pregatirea de mancaruri traditionale, ciocnitul oualor si inconjurarea bisericii au fost mentionate de mai putin de 3% dintre respondenti.

Din esantionul total al studiului, procentul celor care sarbatoresc Pastele ortodox este ridicat - 94%.

Dintre acestia, 83% declara ca au obiceiul de a participa la slujba de Inviere, iar 87% dintre ei sustin ca vor merge si anul acesta. La slujba din Duminica Pastelui, afirma ca obisnuiesc sa participe 61%, iar 77% declara ca vor merge sa ia pasti de la biserica anul acesta.

Intrebati daca s-au spovedit, pana la data realizarii studiului (18 aprilie), aproape un sfert dintre respondenti (23%) spun ca au facut acest lucru deja, mai bine de o treime (38%) afirma ca urmeaza sa se spovedeasca, in timp ce 36% recunosc ca nu practica acest obicei. Cei care se spovedesc intr-o mai mare masura sunt respondentii cu varsta de peste 65 de ani, dar si cei intre 18 si 35 de ani, participantii la studiu care locuiesc in mediul rural si cei din Moldova.

Aproape jumatate dintre cei chestionati sustin ca tin postul Pastelui: 1 din 10 respondenti reusesc sa tina post intreaga perioada, 36% spun ca postesc doar cateva zile (miercuri si/sau vineri). Alti 15% declara ca intentioneaza sa posteasca in Saptamana Mare, iar 8% in Vinerea Mare.

Post negru afirma ca au tinut 9% dintre respondentii care sarbatoresc Pastele ortodox si care obisnuiesc sa tina post, obiceiul fiind mai prezent in randul respondentilor din mediul rural. Durata postului negru variaza intre o zi (28%) si sapte (12%) sau mai multe zile (13%).

Peste doua treimi - 68% - dintre toti participantii la studiu cred ca Pastele ar trebui sarbatorit la aceeasi data atat de credinciosii ortodocsi, cat si de cei catolici. Optiunea pentru sarbatorirea la o data unica a Pastelui este mai frecventa in randul respondentilor peste 65 de ani, a celor din mediul urban si a celor care locuiesc in Transilvania si Banat.

Sondajul a fost facut pe 18 si 21 aprilie pe un esantion de 1.240 indivizi de 18 ani si peste, multi-stratificat, probabilist, reprezentativ la nivel national. Eroare maxima tolerata este de +/- 2,8%. Chestionarele au fost aplicate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing.

Sursa: ziare.com
     
Tag-uri: romani, paste, post, sarbatoare
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii