STIRILE CELE MAI...
IA'SI - Un banc pe zi
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi
Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
SOCIAL
25-02-2016, ora 16:12
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
Ce greseala iti poate sabota dieta si te impiedica sa slabesti
Articol de Madalina Irimia Cu totii stim ca Internetul este plin de metode care promit scaderea in greutate si nu ai cum sa le urmezi pe toate, mai ales ca multe dintre ele se contrazic reciproc. De cele mai multe ori, cateva metode reusesc sa monopolizeze conversatia (saune cu infrarosu, crioterapia, sau postul intermitent), dar expertul in sanatate si frumusete, dr. Franz Lipman, ne readuce aminte ca adesea un indemn simplu poate avea cele mai mari efecte.
Principalul lui sfat pentru cei care doresc sa slabeasca, este unul pe care l-ai auzit de mii de ori, iar de cele mai multe ori nu l-ai luat in serios - desi ar trebui, pentru ca exista o multitudine de dovezi stiintifice pe care se bazeaza. Sfatul? Somnul. Nu trebuie decat sa ne uitam la modul in care lipsa somnului afecteaza organismul.
Hormonul stresului
Prea mult cortizol (hormonul "stresului") afecteaza glandele suprarenale, ingreunand astfel capacitatea organismului de a digera si metaboliza eficient alimentele. De asemenea, contribuie la cresterea nivelului de zahar din sange si incetineste viteza cu care arzi caloriile ceea ce determina corpul sa stocheze mai multa grasime (mai ales in zona taliei). Dr. Lipman sustine ca hormonul "stresului" indeamna organismul sa pastreze grasimea pentru viitor. Eliberarea cortizolului in organism este determinata nu doar de nivelul stresului cat si de cantitatea de somn . "Prea putin somn duce la eliberarea unui cantitati prea mari de cortizol." si iata cum incep sa apara colaceii de grasime!
Hormonul foamei
"Lipsa somnului creste de asemebea cantitate de grelina din organism" mai afirma Dr. Lipman. "Cu cat nivelul de grelina este mai mare, cu atat mai infometat te simti". Dr. Lipman precizeaza ca acest lucru declanseaza pofta de zahar, carbohidrati si cofeina. Somnul afecteaza un alt hormon care regleaza metabolismul. "In acelasi timp, lipsa somnului conduce la o lipsa a leptinei, hormonul care te face sa te simti satul". Prin urmare, ai o senzatie de foame continua dublata de lipsa senzatiei de satietate - o situatie in care nu ai cum sa castigi. Asta nu poate fi decat o veste proasta pentru noi toti, dar mai ales pentru cei care vor sa piarda in greutate.
Hormonul care ajuta la arderea grasimilor
In ceea ce priveste arderea grasimilor, organismul are doua stari: cea de stocare sau de ardere. Nivelurile ridicate de glucagon sunt relationate de timpul petrecut in starea de arderea a grasimilor. "Glucagonul este un hormon esential pentru arderea grasimilor" sustine Dr. Lipman. "Fara o cantitate de somn suficienta, aceste niveluri vor scadea si iti va fi mult mai greu sa slabesti."
Un alt efect al lipsei de somn este o cantitate insuficienta de adiponectina, un hormon care ajuta la reglarea nivelui de zahar din sange. "Acest hormon ajuta la arderea grasimilor si determina gradul de sensibilitate la insulina, iar, in lipsa unei nivel adecvat, esti mult mai susceptibil sa te ingrasi fara sa vrei".
Pe langa faptul ca te vei simti obosit, vei si arata mai obosit! Cand este privat de somn, corpul se streseaza mai usor si elimina cortizol—iar eliberarea unei cantitati mai mari de cortizol in corp descompune proteina de colagen. Mai putin colagen inseamna mai multe riduri pe piele!
Sursa: csid.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email