ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-05-2014, ora 08:09

Ce este limfomul. Afla totul despre cauze, simptome si tratament

Articol de Madalina Irimia

Luna septembrie este dedicata luptei impotriva limfomului, o boala de care am auzit toti, dar putini sunt cei care stiu ce este de fapt. Afla ce este limfomul Hodgkin si non-Hodgkin, care sunt simptomele, factorii de risc si cum se trateaza!

Limfomul este un cancer al sistemului limfatic, cel care apara organismul de infectii. Boala porneste de la limfocite, un tip de celule albe, care se inmultesc excesiv si au o durata de viata mai mare decat normalul, astfel putand afecta toate componentele sistemului limfatic – noduli limfatici, splina, timus, maduva osoasa – dar si alte organe. Exista multe tipuri de limfom, dar principalele sunt limfomul Hodgkin si non-Hodgkin.

Limfomul Hodgkin si limfomul non-Hodgkin – care sunt diferentele

Diferenta dintre limfomul Hodgkin si non-Hodgkin consta in prezenta sau absenta unui tip de celule, numite celule Reed-Sternberg. Tesutul canceros se recolteaza prin biopsie, se analizeaza histo-patologic, iar daca se descopera celule Reed-Sternberg, inseamna ca limfomul este de tip Hodgkin.

Chiar daca diferenta consta intr-o celula, tratamentul si prognosticul pot fi foarte diferite intre cele doua tipuri de limfom, mai ales ca limfomul non-Hodgkin include peste 30 de subtipuri ale bolii, unele mai dificil, altele mai usor de tratat.

Care sunt simptomele in limfomul Hodgkin si non-Hodgkin

In mare, simptomele sunt cam aceleasi, dar ele depind si de stadiul in care a ajuns limfomul, fie el Hodgkin sau non-Hodgkin.

- Noduli limfatici umflati la subrat, zona inghinala sau gat.

- Oboseala permanent

- Febra si frisoane

- Transpiratii nocturne

- Pierderea poftei de mancare

- Pierdere in greutate fara motiv

- Tuse, respiratie dificila, dureri in piept

Care sunt cauzele limfomului

Din pacate, nu se cunosc cauzele exacte, asa ca medicii vorbesc despre factori de risc.

- Tratamentele pentru slabirea imunitatii, de exemplu la pacientii cu transplant de organe.

- Anumite infectii, de exemplu cu HIV, virusul Epstein-Barr (mononucleoza), Helicobacter pylori (bacteria care provoaca ulcer gastric)

- Expunerea la anumite chimicale, mai ales pesticide si ierbicide.

- Istoricul familial, varsta sexul. Riscul este mai mare la barbatii, la cei peste 60 de ani si la cei care mai au bolnavi de limfom in familie.

Evident, poti sa ai toti factorii de risc si sa nu faci niciodata limfom, asa cum poti sa faci boala fara a prezenta niciun factor de risc.

Care este tratamentul pentru limfom

Ca si in alte tipuri de cancer, tratamentul pentru limfom Hodgkin si non-Hodgkin consta in chimioterapie, radioterapie si transplant de maduva, combinate sau separat. Schema de tratament se stabileste in functie de tipul bolii, stadiu, varsta, starea generala de sanatate.

Atunci cand limfomul este indolent, adica se dezvolta incet, tratamentul poate fi amanat ani de zile, atata timp cat nu exista simptome. In acest timp, se fac periodic analize.

Vedete care au suferit de limfom Hodgkin sau non-Hodgkin

Cel mai faimos caz este Jackie Kennedy Onasis, fosta prima doamna a Statelor Unite. Ea a murit in 1994, la 64 de ani, rapusa de un limfom non-Hodgkin agresiv.

In zilele noastre, cel mai cunoscut bolnav de limfom este actorul Michael C. Hall, cunoscut din „Dexter”. El a fost diagnosticat cu limfom Hodgkin in 2010, la 38 de ani. A declarat ca vestea a fost o lovitura puternica pentru el, avand in vedere ca tatal lui a murit la 39 de ani, tot de cancer. Din fericire, actorul a avut o forma usoara a bolii si este in remisie completa. Nu si-a intrerupt munca pentru a se trata si nu a evitat iesirile in public.

Au mai suferit de limfom actorii Gene Wilder si Mr. T.

Sursa: unica.ro

Foto: divahair.ro

     
Tag-uri: boala, sanatate, simptome
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii