Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Ce este „fenomenul Hum” – sunetul misterios ce deranjeaza oameni din intreaga lume? (VIDEO)
Articol de Cristian AmarieiApare noaptea, pe neasteptate, iar odata ce a patruns in locuinta oamenilor nu mai iese. Nu este vreun animal neobisnuit, ci un zumzet constant si enervant, cunoscut sub numele de „The Hum”, ce este auzit de oameni din intreaga lume.
Fenomenul a fost raportat in locuri precum Taos, New Mexico, Bristol, Anglia sau Largs, Scotia. Desi numeroase persoane au auzit acest zumzet deranjant, oamenii de stiinta nu au reusit inca sa inteleaga ce provoaca acest sunet si de ce este auzit de un procent mic din populatia din zonele afectate.
Primele relatari referitoare la acest fenomen au inceptu sa apara in anii '50, atunci cand oameni care nu mai auzisera niciodata ceva neobisnuit au inceput sa fie deranjati de un sunet de o frecventa joasa, ce zumzaia in mod constant.
Cazurile par sa aiba mai multi factori in comun: de regula, sunetul este auzit doar in interiorul caselor si se aude mai tare in timpul noptii decat ziua. De asemenea, fenomenul este mai raspandit in zonele rurale si suburbane; zgomotul este auzit arareori in zonele urbane, probabil din cauza zgomotului constant prezent in fundal in orasele aglomerate.
Cine aude zgomotul ciudat?
Doar aproximativ 2% din persoanele care traiesc intr-o zona in care se inregistreaza fenomenul Hum pot auzi sunetul, iar majoritatea au varste cuprinse intre 55 si 70 de ani, se arata intr-un studiu publicat in 2003 de Geoff Leventhall, un consultant din Surrey, Anglia.
Majoritatea persoanelor care aud zgomotul ciudat descriu sunetul ca fiind similar celui facut de un motor pe motorina la ralanti. De asemenea, cei ce aud sunetul mai au ceva in comun: zumzetul este perceput drept un chin greu de suportat.
„Este un fel de tortura; uneori, imi vine sa tip”, declara pensionara Katie Jacques din Leeds pentru BBC. Leeds este unul din locurile din Marea Britanie unde zumzetul si-a facut simtita prezenta.
„Noaptea este cel mai rau. Este greu sa adormi atunci cand auzi sunetul acesta in fundal. Te misti si te invarti in pat si devii din ce in ce mai agitat din cauza sa”, a mai spus Katie Jacques.
Oamenii afectati de acest zumzet se simt si mai rau atunci cand li se spune ca isi imagineaza zgomotul si ca se plang excesiv. Majoritatea celor ce aud sunetul nu au probleme de auz, iar zgomotul le provoaca dureri de cap, greata, ameteli, sangerari nazale si probleme de somn. BBC relateaza ca cel putin un caz de sinucidere din Marea Britanie a fost pus pe seama ciudatului zgomot.
Zonele in care se aude zumzetul
Bristol, Anglia, a fost unul din primele locuri de pe Terra in care a fost intalnit „fenomenul Hum”. In anii '70, aproximativ 800 de persoane din orasul de pe coasta Angliei au relatat ca auzeau un zgomot constant, iar in cele din urma autoritatile au dat vina pe traficul auto constant si pe fabricile din zona ce functionau fara oprire.
Un alt loc celebru este Taos, in statul american New Mexico. Incepand cu primavara anului 1991, locuitorii din zona se plang de prezenta unui zgomot, insa cercetatorii de la Los Alamos National Laboratory, de la Universitatea New Mexico si de la Sandia National Laboratories nu au reusit sa identifice sursa acestuia.
Windsor, Ontario, este un alt loc in care se aude bizarul zgomot, iar cercetatorii de la Universitatea Windsor si de la Universitatea Western au primit de curand o bursa pentru a analiza sunetul si a-i identifica sursa.
De asemenea, cercetatorii australieni investigheaza de cativa ani sunetul in Bondi, o plaja din apropiere de Sydney, insa nu au reusit sa-i descopere cauza. „Zgomotul innebuneste oamenii -- tot ce poti sa faci e sa dai drumul la muzica pentru a nu-l mai auzi. De asemenea, unii oameni lasa ventilatoarele pornite pentru a acoperi zumzetul”, a declarat un locuitor pentru Daily Telegraph.
Un studiu realizat in SUA in orasul Kokomo a reusit in 2003 sa identifice o posibila cauza a sunetului enervent. Cercetarea finantata de autoritatile locale au dezvaluit ca doua situri industriale din regiune, printre care si o fabrica Daimler Chrysler, produceau zgomot la anumite frecvente. Cu toate acestea, unii locuitori au continuat sa se planga de zgomot chiar si dupa ce au fost luate masuri pentru a elimina respectivele sunete.
Care este cauza zgomotului ciudat?
Majoritatea cercetatorilor ce investigheaza sunetul sunt de parere ca fenomenul este real, nefiind rezultatul vreunei isterii de masa sau a ipohondriei.
La fel ca in cazul sunetelui din orasul Kokomo, principalul suspect este echipamentul folosit in industrie. Intr-unul din cazuri, Leventhall a reusit sa identifice sursa zgomotului ca fiind instalatia de incalzire a unei cladiri aflate in apropiere.
Printre alte posibile surse suspectate de specialisti se numara tevile de gaz de inalta presiune, cablurile de curent electric si dispozitivele de comunicatii fara fir. Cu toate acestea, sursa zumzetului a fost identificata drept una electrica sau mecanica in foarte putine cazuri.
Sursa: descopera.ro
Foto: smh.com.au
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email