ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-05-2015, ora 11:38

Ce efecte au radiatiile asupra corpului uman

Articol de Cristian Amariei
Iata ce ni s-ar fi putut intampla daca explozia de la Fukushima avea efectele catastrofale ale incidentului de la Cernobil. Efectele radiatiilor asupra corpului uman sunt devastatoare.

Din fericire, expertii in sanatate publica din toata lumea spun ca explozia centralei de la Fukushima nu va avea efecte foarte grave pentru ca locuitorii din imprejurimi au fost evacuati la timp, iar aerosolii radioactivi nu vor ajunge pe alte continente. Totusi, iata cu ce am fi avut de a face in cazul contrar.

Sindromul de iradiere si cantitatea de radiatii absorbita

Expunerea la o cantitate mare de radiatii ionizante pe o perioada scurta de timp provoaca sindromul de iradiere acuta. De retinut ca acesta nu este posibil in urma expunerii la cantitati mici de radiatii, de pilda in cazul unei radiografii sau tomografii.

Gravitatea simptomelor depinde in mare masura de cantitatea de radiatii absorbita de organism, masurata in Gray (Gy). La o radiografie aceasta se ridica la aproximativ 0,1 Gy, cantitate absorbita de un anumit tesut sau organ. in general, sindromul de iradiere se manifesta daca organismul a absorbit peste 1 Gy de radiatii, caz in care boala este tratabila.in schimb, daca e vorba de peste 6 Gy, moartea survine in maxim doua saptamani fara a se putea face nimic.

Boala de iradiere se instaleaza pentru ca radiatiile distrug celule din corpul uman, cele mai vulnerabile fiind celulele tractului intestinal si cele din maduva osoasa.

Cum se manifesta sindromul de iradiere

Simptomele apar “in valuri”, pe o anumita perioada de timp, in functie de doza absorbita. Dupa o expunere moderata la radiatii, primul simptom este greata insotita de varsaturi, urmata de febra, diaree si dureri de cap.

Dupa ce dispar simptomele imediate, poate interveni o perioada de aparenta vindecare, dupa care incepe al doilea val de semne: stare de slabiciune, oboseala, caderea parului, hipotensiune arteriala si scaderea imunitatii insotita de infectii frecvente.

Efectele radiatiilor pe termen lung

Pe langa faptul ca distrug celulele, radiatiile pot sa le provoace si mutatii, care duc la aparitia tumorilor maligne. Drept urmare, cei expusi la doze moderate de radiatii, care supravietuiesc sindromului de iradiere, prezinta un risc crescut de a face cancer peste ani.
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii