Acum: 3 °C
Astazi:
Max: 6 °C
Min: 1 °C
Maine:
Max: 6 °C
Min: -2 °C
STIRI NATIONALE & EXTERNE
Ce cantitate de alimente arunca romanii anual
Articol de Madalina IrimiaRomanii arunca la gunoi 1,85 milioane de tone de alimente in fiecare an, ceea ce reprezinta 97,5 kilograme de mancare pentru fiecare roman, in timp ce la nivel european aproximativ 90 de milioane de tone de alimente se pierd anual sau 180 de kilograme pe locuitor.
In acest sens, Ministerul Agriculturii lanseaza in parteneriat cu Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor in Romania (ANPCPPSR) o campanie de educare si informare a consumatorilor cu privire la reducerea risipei in domeniul alimentelor in conformitate cu practicile europene, care se va desfasura pe tot parcursul anului 2013.
"Am demarat aceasta campanie impreuna cu aceste organizatii pentru diminuarea risipei de produse alimentare, iar intr-o etapa viitoare ni se va alatura si MAI pentru a transmite mesajul si catre primarii sau consilii judetene. O astfel de campanie mai exista doar in alte sase state europene care au implementat astfel de programe. Campania are la baza propunerea UE ca anul 2014 sa fie anul de lupta impotriva risipei de produse agroalimentare", a declarat secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botanoiu, intr-o conferinta de presa.
Risipa de alimente reprezinta pierderea de alimente naturale sau gatite, in timpul sau dupa pregatirea mesei. Aceasta este adesea cauzata de ambalarea sau depozitarea necorespunzatoare a produselor alimentare sau de lipsa unui plan pentru cumparaturi.
"Aceasta risipa se realizeaza pe lantul alimentar, atat inainte sub forma de materii prime proaspete cat si ulterior si ingroasa cantitatile de deseuri pe care le aruncam. Si la restaurant, cand se vad in fata meniului, romanii comanda cu pofta mai mult decat pot manca: o ciorba, o friptura cat farfuria si tot felul de bunatati care le fac cu ochiul la desert. La cumparaturi, ne place sa vedem cosurile pline, chiar daca nu avem nevoie de tot ce punem in ele, iar in momentul cand mergi infometat la magazin ai tendinta sa cumperi mai multe produse. Asa se face ca anual ajung la gunoi 1,85 milioane de tone de alimente", a precizat Botanoiu.
Studiile Uniunii Europene estimeaza ca gospodariile sunt responsabile pentru 42% din cantitatea totala de deseuri din produse alimentare, producatorii de produse alimentare pentru 39%, retailerii pentru 5%, iar sectorul de catering pentru 14% din total. Statisticile arata ca 15% dintre alimentele aruncate nici macar nu au fost scoase din ambalaj. Se prognozeaza ca pana in anul 2020 cantitatea de alimente aruncate la gunoi va ajunge la 126 de milioane de tone. Studiile mai arata ca in Asia si Africa risipa de alimente este de numai 10-11 kilograme pe locuitor anual.
Parteneriatul MADR cu ANPCPPSR urmareste accesul consumatorilor la o informare corecta in vederea reducerii risipei in domeniul alimentelor, informarea si educarea consumatorului roman asupra drepturilor si obligatiilor din domeniul campaniei, astfel incat alegerea alimentelor sa fie facuta in cunostinta de cauza.
Rezultatul campaniei se va finaliza prin punerea in dezbatere publica a concluziilor si feedback-urile primite de-a lungul campaniei alaturi de practicile europene in domeniu.
Potrivit FAO, aproximativ o treime din produsele alimentare pentru consumul uman este irosit la nivel global - aproximativ 1,3 miliarde de tone pe an, in timp ce pest un miliard de oameni traiesc sub limita saraciei, din care 79 de milioane sunt cetateni europeni.
Sursa: Agerpres
Foto: ziarelive.ro
Reduceri & Promotii
Vezi Reduceri & PromotiiNewsletter
Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri zilnic via email