ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-08-2016, ora 15:31

Ce avere controleaza Casa Regala a Romaniei

Articol de Madalina Irimia
Casa Regala a Romaniei ocupa locul 81 în Top 300 Capital 2015, cu o avere de 58-60 milioane de euro.

Casa Regala detinea, în perioada interbelica, mii de hectare de terenuri agricole si de paduri, precum si mai multe cladiri. În 1948, toate aceste proprietati au fost confiscate de stat. Este vorba despre sase castele (Castelul Curtea de Arges, Castelul Savarsin, Castelul Bran, Castelul Mediasul Aurit, Castelul Peles, Castelul Manesti), cinci palate (Palatul "Cetatea de nisip", Palatul Elisabeta, Palatul din Calea Victoriei, Palatul Cotroceni, Palatul Snagov), plus Cazarma din Curtea Palatului din Calea Victoriei, peste 15.000 ha de teren agricol, peste 137.000 ha de teren forestier, sute de vile, imobile, corpuri de cladiri urbane si rurale, case de vanatoare si cabane, potrivit Gandul.info.

In prezent, Casa Regala a Romaniei detine Domeniul Regal Sinaia (Castelul Peles, Castelul Pelisor si Castelul Foisor), retrocedat în 2008, si Domeniul Regal Savarsin, retrocedat în 2001. Palatul Elisabeta a fost oferit ca resedinta oficiala permanenta a Regelui Mihai, în calitate de fost sef de stat, dar nu se afla în proprietatea sa. În plus, Regele Mihai I mai detine aproape 20.000 de hectare de padure, trei imobile si un teren în Bucuresti, un imobil si terenuri în Poiana tapului, cateva cabane si cantoane în Azuga-Predeal si zeci de kilometri de drumuri forestiere, proprietati care i-au fost retrocedate.

Cel mai varstnic nepot al Regelui Mihai este Principele Nicolae, fiul Principesei Elena a Romaniei (n. 15 noiembrie 1950) si al profesorului doctor Robin Medforth-Mills. Nul trecut, Principele Nicolae a fost decazut din drepturi si eliminat de la succesiune. "Familia Regala si societatea romaneasca din acele vremuri vor avea nevoie de o carmuire sub semnul modestiei, bine cumpanita, cu principii morale, respect si mereu cu gandul la ceilalti", a anuntat atunci un comunicat al Casei Regale.

La randul sau, Principele Nicolae a declarat: "Cu multa durere în suflet, consider ca decizia Majestatii Sale Regelui este binevenita pentru mine. Voi cauta, în viitor, sa-I servesc idealurile si principiile în alt mod".

Sursa: capital.ro
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii