ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
11-10-2016, ora 08:46

Ce CONTRIBUTII trebuie sa plateasca OBLIGATORIU la CASS persoanele care NU obtin venituri din salarii

Articol de Cristian Amariei
Persoanele care nu obtin venituri din salarii, pensii, indemnizatii, trebuie sa plateasca contributii de sanatate raportate la salariul minim pe economie, a stabilit ANAF. Depunerea declaratiei in vederea stabilirii CASS este obligatorie pentru anumite categorii de persoane fizice.

"Persoanele fizice care nu realizeaza venituri de natura celor mentionate la art. 155 din Codul Fiscal (salarii, pensii, chirii, indemnizatii etc.) datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate astfel: lunar, prin aplicarea cotei individuale de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea salariului de baza minim brut pe tara, si au obligatia sa plateasca contributia de asigurari sociale de sanatate pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive, incepand cu luna in care se depune declaratia, sau la data la care acceseaza serviciile acordate de sistemul public de asigurari sociale de sanatate potrivit legii, prin depunerea declaratiei, aplicand cota individuala de contributie asupra bazei de calcul reprezentand valoarea a de 7 ori salariul de baza minim brut pe tara", se arata intr-un comunicat al ANAF transmis, luni.

Astfel, persoanele amintite anterior, precum si cele care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse sub nivelul valorii salariului de baza minim brut pe tara, pot opta sa plateasca CASS lunar sau doar la momentul la care au nevoie de serviciile medicale.

In situatia in care vor alege prima varianta, cea a platii lunare, romanii fara venituri vor proceda astfel: achita contributia la sanatate in procent de 5,5% din salariul minim brut pe economie pe o perioada de cel putin 12 luni consecutive.

La valoarea actuala a salariului minim brut pe economie, de 1.250 de lei, rezulta o contributie lunara de 68,75 lei/luna, ceea ce inseamna un total de 825 de lei intr-un an (68,75 lei x 12). Cu alte cuvinte, aceasta este suma pe care vor fi nevoiti sa o scoata din buzunare cei ce vor opta pentru varianta amintita.

Cei ce vor alege cea de-a doua varianta, respectiv cei ce vor plati contributia de asigurari sociale de sanatate doar la momentul la care vor apela la serviciile medicale din sistemul public de sanatate, vor proceda in urmatorul fel: vor achita suma de 481,25 lei, adica echivalentul a 5,5% din sapte salarii minime pe economie (68,75 lei, reprezentand contributia lunara x 7).

De asemenea, persoanele fizice care realizeaza venituri lunare exclusiv din investitii si/sau din alte surse, sub salariul minim brut pe economie, si nu se incadreaza in categoriile de persoane exceptate de la plata contributiei sau in categoriile de persoane pentru care plata contributiei se suporta din alte surse, datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate in aceleasi conditii, respectiv cu aplicare cotei individuale (5,5%) la salariul minim brut pe economie.

"Plata contributiei de asigurari sociale de sanatate se face fie lunar, pana la data de 25 inclusiv a fiecarei luni, incepand cu luna urmatoare depunerii declaratiei, fie la data depunerii declaratiei, in functie de optiunea exercitata de persoana fizica", se mai arata in comunicatul ANAF.

Sursa: rtv.net
     
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii