A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719755802.4894.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cazul care uimeste de jumatate de secol lumea stiintei: Femeia cu celule nemuritoare
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
02-03-2014, ora 09:06

Cazul care uimeste de jumatate de secol lumea stiintei: Femeia cu celule nemuritoare

Articol de Madalina Irimia

Pe 4 octombrie 1951, o femeie de culoare pe nume Henrietta Lacks a murit de cancer cervical la spitalul Jonhs Hopkins din Baltimore. Avea 31 de ani, iar la momentul acela nimic nu parea special la ea.

Lucrurile au luat insa o turnura spectaculoasa dupa moartea Henriettei Lacks. Celulele prelevate din corpul ei, fara permisiunea familiei, au fost folosite de doctori pentru a revolutiona medicina. Amestecandu-le cu un tip special de plasma, medicii au reusit sa inmulteasca celulele tumorale ale Henriettei Lacks in laborator. A fost pentru prima oara cand celule omenesti au supravietuit in afara corpului unei persoane, scrie guardian.co.uk.

Cu ajutorul celulelor nemuritoare ale Henriettei Lacks, cunoscute drept celule HeLa, cercetatorii au reusit sa creeze vaccinuri impotriva poliomielitei, tehnici de fertilizare in vitro, sa deruleze cercetari in domeniul geneticii si sa obtina remedii pentru o multime de afectiuni. Peste 50 de milioane de tone metrice de celule HeLa au fost cultivate de la moartea Henriettei, iar folosirea lor este mentionata in peste 60.000 de studii stiintifice.

In mor paradoxal, desi Henrietta Lacks a revolutionat lumea medicinei, urmasii ei traiesc intr-o saracie lucie si n-au asigurari de sanatate.

Integral pe realitatea.net

Foto: thebookvineyard.wordpress.com

     
Tag-uri: femeie, celule, stiinta
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii