A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1719831202.5024.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cauze ale senzatiei de oboseala dupa o noapte de somn indelungat
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
17-01-2016, ora 11:25

Cauze ale senzatiei de oboseala dupa o noapte de somn indelungat

Articol de Cristian Amariei
Chiar dupa un somn de noapte de zece ore, unele persoane se pot simti obosite si fara energie. Madame.lefigaro.fr trece in revista posibilele cauze ale acestei stari si solutii care asigura o stare de bine a organismului.

Starea de oboseala apare de obicei sambata dimineata, dupa un somn de zeceore, cand unele persoane se trezesc la 11h30 cu ochii umflati, fara energie si ametiti ca dupa o cina cu bauturi alcoolice din abundenta. Este absolut normal ca dimineata sa fie nevoie de ceva timp inaintea activitatii zilnice. "Este ceea ce se numeste inertia somnului, perioada de tranzitie intre somn si starea de veghe. Corpul are nevoie de circa 30 de minute pentru a putea functiona din nou", afirma Jacques Taillard, cercetator la Universitatea din Bordeaux.

Se intampla in schimb ca unii sa se trezeasca dupa noua ore de somn complet dezorientati. Se vorbeste in acest caz de betia somnului sau "sleep drunkeness", potrivit oamenilor de stiinta anglofoni. "Acest comportament tine de o patologie rara — hipersomnia idiopatica—, care vizeaza doar 1% din populatie si ale carei cauze nu sunt explicate deocamdata", adauga cercetatorul.

Fenomenul cel mai comun este insa senzatia neplacuta de oboseala si moleseala dupa o noapte de somn lung, care are loc de obicei in weekend, potrivit Joelle Adrien, neurobiolog si cercetator. El poate fi explicat in mai multe feluri, incepand cu repercusiunile epuizarii din timpul saptamanii: "Circa 30% din populatie este in urma cu somnul in timpul saptamanii. Ca sa reziste, oamenii isi mobilizeaza toate resursele. De exemplu, creierul lor elibereaza hormonul stresului, care ii ajuta sa ramana concentrati. La sfarsitul saptamanii recupereaza si dorm mai mult. in plus, fara obligatii profesionale, oamenii se relaxeaza si resimt oboseala acumulata in ultimele cinci zile", explica specialista.

Problema poate aparea si din cauza unui decalaj intre ritmul de viata si ceasul biologic. Doua mecanisme regleaza durata si calitatea somnului: unul provoaca adormirea, iar celalalt, trezirea. Cand sunt sincronizate, trezirea se petrece in conditii optime, iar corpul este gata sa functioneze. "Daca oamenii continua sa doarma cand corpul este programat sa se trezeasca devreme timp de cinci zile, se simt obositi cand se scoala fiindca organismul a inceput deja sa lucreze. Acelasi principiu este valabil cand corpul este fortat sa intre in functiune cand el este programat sa doarma", afirma Joelle Adrien.

Totul depinde si de faza de somn in care are loc trezirea. In mod clasic, somnul este impartit in patru perioade: adormirea, stadiul lent-usor, cel lent-profund (considerat in general cel mai important, de repaos complet) si somnul paradoxal. Astfel, "inertia la trezire este mai puternica si este necesar mai mult timp pentru +a iesi la suprafata+ daca omul se trezeste in timpul somnului profund", arata cercetatorul Jacques Taillard.

Un somn de zece ore, dar nu de cea mai buna calitate, face ca trezirea sa fie dificila. Se mai recomanda ca inainte de culcare sa se evite expunerea ochilor la lumina "albastra" a ecranelor. "Acestea trimit un semnal contrar organismului si ne tin treji", adauga neurobiologul.

In sfarsit, atunci cand organismul are cu adevarat nevoie de odihna, este bine sa se recurga in weekend la o perioada prelungita de calm pentru o reala refacere. Prin urmare, nu este de neglijat o asemenea igiena a vietii la sfarsit de saptamana.

Sursa: agerpres.ro
     
Tag-uri: somn, oboseala, energie
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (6)  
Jasonicoca,  02.08.2017 03:35

8uyfgbsa16fmnvtwkr baidu a2n0gbb57acbw7dp9z

   
johhnyFox,  13.07.2017 11:03

f4j1nrp3etcmuvcjdr google google c6zuoitaju9r61llka

   
johhnyFox,  12.07.2017 06:47

lq9r0lyc6v9jl17koc google google om5ywufghh2x3gkaau

   
Erickaller,  08.07.2017 03:23

wh0cd245901 singulair clomid for men

   
JerryKah,  03.07.2017 09:37

116hfjfv73xonv67h5 google google ov8jkk7jgjqccb2cjk

   
Erickaller,  14.05.2017 08:50

wh0cd953497 cialis by mail order

   
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii