A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: imagejpeg(): Unable to open '/var/www/ro.cronicadeiasi/public_html/images/tmp/captcha/1727662028.0071.jpg' for writing: No space left on device

Filename: plugins/captcha_pi.php

Line Number: 924

Cati romani lucreaza in strainatate si cati bani au trimis in tara
ZODIAC LOCAL
Vremea in Iasi

Acum: 3 °C

Vremea in Iasi Astazi:  Max: 6 °C
 Min:  1 °C

Maine:  Max: 6 °C
 Min:  -2 °C

CURS VALUTAR
 

1 = LEI

 

STIRI NATIONALE & EXTERNE

SOCIAL
01-12-2016, ora 10:17

Cati romani lucreaza in strainatate si cati bani au trimis in tara

Articol de Madalina Irimia
Intre trei si patru milioane de romani lucreaza peste hotare, iar in ultimii zece ani ani acestia au trimis in tara peste 50 de miliarde de euro, peste nivelul investitiilor straine din aceeasi perioada.

In aproape jumatate dintre familiile din Romania, exista cel putin o persoana plecata in strainatate, conform unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie – IRES. Jumatate dintre romanii plecati si-au lasat acasa familiile – 51% dintre rudele din tara declara ca cei din familia lor aflati in afara granitelor au plecat singuri. 49% au plecat cu familia. 23% dintre cei plecati si-au lasat copiii in tara. De acestia are grija, potrivit spuselor celor intervievati, celalalt parinte (50%) sau in cazuri mult mai rare unchiul/matusa (5%), bunicii (4%) sau alte rude mai indepartate (3%). Doua treimi dintre cei plecati sunt casatoriti (65%).

Cei mai numerosi rezidenti romani se afla in Italia, peste un milion. Pe locul doi se afla Spania, cu aproape 800.000 de romani, iar pe trei Germania cu 250.000 de persoane.

Aproximativ 2,5 milioane de romani au emigrat pe perioada indelungata din tara si alti circa 500.000 au plecat pe termen scurt in alte tari in ultimul deceniu.

Cati bani trimit acasa romanii stabiliti in strainatate

Din 2006 pana in 2015, romanii din strainatate au trimis acasa 52 de miliarde de euro in timp ce investitiile straine in aceeasi perioada a fost de 41 miliarde euro.

In strainatate nu au plecat doar cei fara scoala, in cautarea unui trai mai bun, ci si multi absolventi de studii superioare. Aproape 14.000 de medici lucreaza in strainatate, dintre care peste 4.000 in Franta si tot atat in Germania, arata Gheorghe Borcean, presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR). In Marea Britanie lucreaza peste 3.000 de medici romani, in Belgia 600 de medici romani, in Italia circa 400, iar in Spania tot tot in jur de 400. Medicii romani mai aleg sa isi desfasoare activitatea in Statele Unite, in Australia si in alte tari, potrivit datelor primite de CMR de la organismele profesionale omoloage.

Sursa: capital.ro
     
Tag-uri: romani, bani, strainatate
Urmareste CronicadeIasi pe FACEBOOK!
 
Comentarii (0)  
Comentariul tau:
 

Toate campurile sunt obligatorii